02/04/2020

UEFA najavila ublažavanje FFP-a pred sezonu 2020/21

u 11:54h / Kategorija:
UEFA najavila ublažavanje FFP-a pred sezonu 2020/21
Foto: UEFA.com /

UEFA je najavila ublažavanje pravila financijskog Fair Play-a za vrijeme "trenutnih izuzetnih okolnosti" povodom gašenja šampionata uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

U svojoj izjavi koja je uslijedila u srijedu nakon konferencijskog poziva između 55 članica udruženja, upravljačko tijelo evropskog fudbala je također suspendovalo i predstojeće, za juni planirane međunarodne muške i ženske susrete. Nastavak Lige prvaka i Lige Evrope se očekuje tek nakon što se za to ostvare bezbjedonosni uslovi. U međuvremenu, gašenje nacionalnih natjecanja je pojedine klubove neizbježno dovelo u financijske poteškoće, te se za sada neće morati predstavljati uobičajeni financijski bilansi pred sezonu 2020/21. Međutim, u objavi se navodi da će se sezona i dalje razmatrati dijelom trogodišnjih izračuna perioda, tako da ovo predstavlja tek privremenu mjeru.

„Izvršni odbor potvrdio je svoju punu posvećenost licenciranju klubova i financijskom fer-pleju i složio se da trenutne izuzetne okolnosti zahtijevaju određene konkretne intervencije kako bi se olakšao rad članova udruženja i klubova. Ovo podržava prijedlog da se članicama udruženja dodjeli više vremena za završetak procesa licenciranja klubova, sve dok ne bude redefiniran postupak uređivanja UEFA klupskih takmičenja za narednu sezonu. Kao rezultat sve veće neizvjesnosti nastale vanrednim događajima, Izvršni odbor je također odlučio suspendovati odredbe o licenciranju klubova koje se odnose na pripremu i procjenu budućih financijskih informacija klubova. Ova se odluka odnosi isključivo na sudjelovanje u UEFA klupskim takmičenjima u sezoni 2020/21."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.