07/04/2020

Novosti iz Serie A

u 10:59h / Kategorija:
Novosti iz Serie A
Foto: Francesco Pecoraro/Getty Images /

Predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin se priključio pozivima vlasti Italija s podrškom da se sezona 2019/20 završi na terenu. Prvi čovjek Unija evropskih fudbalskih asocijacija optimističan je i uvjeren da će se sezona Serie A nastaviti i da ne vidi načina na koji bi Liverpool ostao bez titule. U međuvremenu, klubovi Serie A su kao odgovor na pandemiju koronavirusa jednoglasno izglasali smanjenje plata prvom timu za iznos do jedne trećine ukupne godišnje bruto zarade pojedinca, na što je vrlo brzo uslijedio oštar prigovor iz Sindikata italijanskih igrača.

"Serie A će se nastaviti. Uvjeren sam i optimističan, iako u ovom trenu ne mogu ništa ni obećati, niti garantovati. Sve će ovisiti o pojedinačnim razvojima situacija u svakoj od zemalja. Serie A nije nešto čim upravlja UEFA, ali mogu vam garantovati da nećemo ugrožavati živote ljudi i da ćemo svi ostati dostupni kako bismo pronašli odgovarajuće rješenje za svaku ligu, nakon što nam vlade za to daju zeleno svjetlo. Ne vidim kako bismo mogli ostaviti Liverpool bez naslova. Ukoliko bi se vratili u sezonu, gotovo sigurno bi osvojili Premier League. Ako i ne nastavimo sa sezonom, bilo bi korisno objaviti prvaka svake lige. Po pitanju Lige prvaka, očekujemo da se ona završi u istom formatu u kojem je postojala do suspenzije," izjavio je Čeferin za Ekipa.

U međuvremenu, klubovi Serie A su kao odgovor na pandemiju koronavirusa jednoglasno izglasali smanjenje plata prvom timu za iznos do jedne trećine ukupne godišnje bruto zarade pojedinca. Lega Serie A je održala hitni sastanak nakon što je razgovor sa Sindikatom italijanskih igrača (AIC) završen bez rezultata.

Na istom je između 19 klubova dogovoreno smanjenje plata za šestinu ukupne godišnje bruto zarade (što iznosi dvije mjesečne isplate) u slučaju da sezona bude okončana ili trećinu godišnje bruto zarade (četiri mjesečne isplate) ukoliko sezona bude i trajno obustavljena. Jedina strana koja nije ovog puta nije imala pravo glasa bio je Juventus, obzirom da su unutar kluba već pregovarali o vlastitom paketu rezanja ličnih prihoda.

"U skladu s akcijama koje za cilj imaju smanjenje troškova radne snage i u Italiji i u inostranstvu, Lega Serie A danas je odlučila jednoglasno, izuzev Juventusa koji je već postigao dogovor sa svojim igračima, zajednički dogovor koji sadrži iznos umanjen od ukupnih plata igrača, trenera i ostatka trenerskog tima prvog tima. Ova intervencija, neophodna za zaštitu budućnosti cijelog italijanskog fudbalskog sistema, predviđa smanjenje ličnih dohodaka u visini od 1/3 ukupne bruto godišnje zarade (ili četiri prosječne mjesečne sveobuhvatne isplate) ako se sezona ne mogne nastaviti i smanjenje od 1/6 u ukupnoj bruto godišnjoj zaradi (ili dvije prosječne mjesečne sveobuhvatne isplate) ako se preostali mečevi sezone 2019/20 mognu odigrati u narednim mjesecima. Podrazumijeva se da će klubovi direktno definisati sporazume sa svojim članovima," glasi zvanična izjava Lega Serie A.

Na isto su ubrzo stigle i izjave razočaranja od strane predsjednika i potpredsjednika Sindikata italijanskih igrača (AIC).

"To je sramotan i nedopustiv prijedlog. Jasno je njihova intencija da igrači plate da svu štetu nastalu krizom. Jedini relevantan dio u saopštenju Lege je pominjanje da će timovi morati da pojedinačno pregovaraju o izmjenama ugovora igračima," izjavio je za medije potpredsjednik AIC-a, Umberto Calagno. 

"Ako se klubovi iz Serie A moraju sastati na skupštinskom sastanku kako bi dogovorili ukidanje plata, bez direktnog kontakta s igračima, to je veoma zabrinjavajuće. Ne mogu da razumijem poslovnu logiku koja stoji iza ovakvog ponašanja: stavljanje igrača, glavnih protagonista, u loše svjetlo, kada skoro svi već i razgovaraju s klubovima u pronalasku zajedničkog izlaza iz ove krize. Sve to mi se čini ludim. Upravni odbor AIC-a, koji se danas sastao na svom uobičajenom sedmičnom sastanku, a koji je održan nakon sastanka s predstavnicima timova Serie A, ocijenio je prijedlog koji su predložile Lega Serie A i B nedopustivim. Ponašanje Lega je neshvatljivo u ovakvom vremenu. Udariti na igrače, staviti ih u loše svjetlo, postaviti dijelom ekonomske štete koja je posljedica krizne situacije, je činjenica koja tjera u potrebu da preispitamo poduzetnički kredibilitet onih koji bi trebali baviti sistemom fudbala u ovom teškom trenutku. Razmišljati na način da se odluke sa sastanka skupštine trebaju koristiti kako bi se ukinule plate igračima nas ostavljaju bez riječi. Isti ti predsjednici koji bi željeli obustavu plata su poslali svoje timove da igraju sve do 9. marta, natjerali su ih bili da treniraju do sredine marta i još uvijek prate i kontrolišu pojedinačne treninge koji se provode prema direktivama njihovih trenera. Rasprava proteklih nekoliko sedmica je bila usredotočena na način isplata preostalih plata koje se trebaju obustaviti ili odgoditi, ali ista nikada nije prevazišla kratke telefonske pozive. Sada razumijemo zašto nije postignut dogovor o tehničkim izmjenama Kolektivnog ugovora. Prave namjere (klubova) nisu obuhvatale i plaćanja. To nas ostavlja zapanjenima, obzirom na to da nekoliko timova već sjedi i razgovara sa svojim igračima o pronalasku načina kako da pomognemo jedni drugima u ovakvom trenutku," glasi izjava predsjednika AIC, Damiana Tommasija na zvaničnoj stranici Sindikata italijanskih igrača.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.