29/04/2020

Novosti iz Italije i evropskog fudbala

u 11:07h / Kategorija:
Novosti iz Italije i evropskog fudbala
Foto: Francesco Pecoraro/Getty Images /

Italijanski, uz uopšte svjetski fudbal proživljava teške trenutke. Odredba Vlade nije donijela zadovoljstvo kod pojedinih članica Serie A, kao niti kod predsjedavajućeg u Fudbalskom savezu Italije. Sporovi se vode uglavnom oko činjenice da je Vlada Italije prema nekima postupila tako da je fudbal bacila u drugi plan, dozvoljavajući individualne treninge od 4. maja, dok je za timske datum povratka odredila 18. u istom mjesecu. U međuvremenu je širom svijeta suspenzija izazvana pandemijom koronavirusa dovela i do gašenja sezone. Sinoć se na takav korak odredila i Francuska, naglasivši da s fudbalom nije sigurno nastaviti prije septembra. Stoga se situacija i u Italiji mijenja iz dana u dan, a ministar sporta Italije, Vincenzo Spadafora u već dnevnom okršaju s određenim javnim napadima, uglavnom od strane predsjednika Lazia, Claudia Lotita, najavljuje i mogući scenarij sličan Francuskoj.

"Timskim sportovima se nadamo vratiti 18. maja. Trenutno radimo na detaljima uputa koje će trebati proći i Naučni komitet koji će potvrditi da li u dovoljnoj mjeri garantuju sigurnost. Zahvaljujem se Gravini koji je negirao da je unutar Lega Serie A netko rekao da je postignut određen dogovor. Čini se da određeni predsjednici klubova vole širiti laži kako bi izvršili pritisak na Vladu. Nisu shvatili da takve stvari više neće prolaziti. Naša je opreznost jedina koja ostavlja tračak nade da će se sezona fudbala nastaviti. Jedina alternativa opreznosti je slijediti primjer koji je postavila Francuska i reći da se ovdje završava fudbal. Sve ovisi o našoj pojedinačnoj sposobnosti poštivanja pravila. Ako mislimo da je sve popravljeno do 4. maja, radimo veliku pogrešku," glasi izjava ministra sporta Italije, Vincenza Spadafore.

"U toku su pregovori između Naučnog komiteta i FIGC-a, koji je predstavio medicinski protokol koji se ne smatra dovoljnim. Međutim, uvijek sam govorio da nastavljanje treninga ne znači nužno i nastavak sezone. Nastavak sezone Serije A vidim kao sve manju mogućnost. Igrači žele da nastave s treninzima, to je sasvim tačno, ali da sam ja na poziciji predsjednika kluba, razmišljao bih više o tome kako započeti sljedeću sezonu u sigurnosti. Francuska neće biti posljednja liga koja se odlučila na okončanje sezone, a to bi moglo navesti Italiju na isti pristup," dodao je Spadafora.

Nije teško povezati na koga su se odnosile riječi Spadafore, budući da je Claudio Lotito ubrzo dao novu izjavu za medije u kojoj dodatno omalovažava novu odluku Vlade o pokretanju individualnih treninga. "Svjesni smo da koronavirus neće tako brzo nestati, tako da ćemo morati naučiti živjeti uz njega. Važno je navesti ljude da shvate bitnost koju fudbal odražava u društvu. Ako se fudbal ne nastavi, imat ćemo ozbiljnu, nepopravljivu štetu u vrijednosti stotina i stotina miliona eura. Odluka Vlade je nelogična. Netko tko se takmiči u individualnim sportovima može trenirati u sportskom centru, dok igrač iz timskog sporta ne može trenirati uopšte. Na kraju ćemo vidjeti Ciru Immobilea i Edina Džeku kako džogiraju u Villa Borghese parku, Lorenza Insignea na plažama Napulja. To je apsurdno. Nevezano za trenutnu poziciju Lazia na tabeli, uvijek sam pokušavao izbjeći nepopravljivu štetu fudbalskog sistema, obzirom na navijače i ogromnu fudbalsku industriju," izjavio je predsjednik Lazia za TG2.

Na teške riječi ubrzo je odgovorio i Spadafora. "Nadam se da postoji barem malo ironije u onome što je Lotito govorio. Nismo mogli samo jednostavno otvoriti sport za sve. Naučni komitet rekao nam je da smanjimo brojeve, te smo morali donositi odluke. Stoga će se samo nekolicina hiljada sportista od 4. maja vratiti na treninge. Protokol koji je predstavio fudbalski svijet nije bio dovoljan. Započinjem s idejom da će narednih dana doći do iznenađenja, odnosno da bi me uskoro predsjednici mogli početi moliti da okončam sezonu kako bi se mogli uspješno pripremiti za sljedeću," odgovor je Ministra sporta Italije, Vincenza Spadafore na prozivanje od strane sve glasnijeg Claudia Lotita.

Sličnog mišljenja s predsjednikom Lazia je i dalje predsjednik Fudbalskog saveza Italije, Gabriele Gravina koji kroz posljednju odluku Vlade prepoznaje "apatiju i nezainteresovanost" pomoći italijanskom fudbalu. "Fudbal uveliko pomaže po pitanju ekonomskih interesa, ali u pitanju je i društveni fenomen koji je od velike važnosti za širu javnost. Da bismo dosegli tačku nultog rizika, morali bismo čekati vakcinu. Prema naučnicima, to se neće desiti do proljeća 2021. godine i ne možemo samo zatvoriti sve čekajući da se to dogodi. Čak i ako se vakcina razvije tada, koliko vremena će trebati dok se ista proizvede u količinama dostupnim svima? Da li smo namjereni da tako dugo suspendujemo ovako veliki ekonomski i socijalni aspekt naše zemlje? Razočaran sam onim što vidim i moram biti primoran boriti se protiv apatije i nezainteresovanosti spram fudbalu. Žalosno me je vidjeti takvo nepoštovanje spram porta koji svakog vikenda privuče 14 milijuna ljudi kroz dvanaest različitih trgovačkih sektora, spram nečega što ljudima daje nadu i snove, objedinjujući kreativnu inteligenciju sa strašću naših građana. Da nije bilo uvjeta za nastavak, digli bismo ruke i priznali poraz, ali ovdje u pitanju nije takva situacija. Naš medicinski protokol otvoren je za ideje i poboljšanja," izjavio je Gravina za Canale Europa.

"Postoje jasne odredbe u ugovorima između Lega Serie A i emitera. Nadamo se da bi dogovor mogao biti postignut, ali potrebna nam je vladina uredba da prevaziđemo ugovorne prepreke koje su trenutno tu," odgovor je Predsjednika fudbalskog saveza Italije na pitanje medija hoće li se, ako se utakmice uopšte i nastave i krenu odigravati ispred praznih tribina, dopustiti emitovanje Serie A na besplatnim tv kanalima Italije.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.