28/04/2020

Novosti iz Italije i evropskog fudbala

u 11:30h /
Novosti iz Italije i evropskog fudbala
Foto: Francesco Pecoraro/Getty Images /

Kao i uobičajeno, u prilogu vam donosimo sva dešavanja kroz proteklih par dana, a koja se tiču nastavka odigravanja sezone prekinute pandemijom koronavirusa.

Kao što je i najavila, UEFA je odredila 236,5 miliona eura za isplatu svojim 55 članica udruženja kako bi im pomogla u pandemiji koronavirusa. Sredstva dolaze iz UEFA-inog programa pomoći HatTrick, uspostavljenog 2004. godine s ciljem podrške razvoju evropskog fudbala. U ovom slučaju će svaki savez članica udruženja, uključujući i FIGC moći koristiti novac na način na koji to bude smatrao prikladnim.

"Naš sport se suočava s neviđenim izazovom povodom krize COVID-19. UEFA želi pomoći svojim članicama da odgovore na načine koji su primjereni njihovim specifičnim okolnostima. Kao rezultat toga, složili smo se da dodijelimo po do 4,3 miliona eura po savezu, isplaćeno tokom ostatka ove sezone i naredne godine, kao dijelom investicionog financiranja kojeg mogu koristiti na način kako naši članovi smatraju prikladnim za obnovu fudbalske zajednice. Vjerujem da je ovo odgovorna odluka kako bismo pomogli, u nama mogućoj mjeri i ponosan sam na jedinstvo koje fudbal pokazuje tokom ove krize. Bez sumnje, fudbal će predstavljati srce povratka normalnom životu. Kada za to dođe vrijeme, fudbal mora biti spreman da odgovori na taj poziv," izjavio je predsjednik UEFA Aleksander Čeferin putem zvanične WEB stranice UEFA.

U međuvremenu, FIGC-ov prijedlog plana zaštite igrača i svih involviranih u planiranom nastavku sezone je procijenjen nedovoljno bezbjednim, a po tom pitanju se oglasio i prvi čovjek Fudbalskog saveza Italije, Gabriele Gravina. "Uvijek smo ponavljali da želimo nastaviti sezonu nakon što se to ispune uslovi, a horizont koji nam Vlada nudi omogućava da upravo to i učinimo. Uvjereni smo u put koji smo krenuli jer je ozbiljan i odgovoran, jedini je koji služi opštem interesu sistema i italijanskog sporta koji bi, iz nekoliko razloga, mogao biti oštećen otkazivanjem sezone Serie A. Naša medicinska i naučna komisija sastavila je vrlo strog protokol, zajedno sa svim ostalim sektorima koji se žele ponovo pokrenuti, ali spremni smo da ga integriramo i izmijenimo implantacijom uredbi komisije CONI-ja (Italijanski nacionalni olimpijski komitet), kojeg bi kao naučnu referencu za harmonizaciju svega priznala FMSI (Italijanske federacije sportske medicine)," izjavio je Gravina za medije.

Trenutno se najveći spor povodom određivanja sigurnonosnog protokola vodi između dosta različitih prijedloga Njemačke i Italije, odnosno po pitanju šta učiniti kada se jedan od igrača pokaže pozitivnim na COVID-19. Dok jedni zagovaraju dvosedmični karanten isključivo za tog igrača i nastavak odigravanja utakmica prema planu, Italija predlaže smještanje u karanten svih onih koji su dolazili u kontakt s tim pojedincem, odnosno smještanjem u karanten cijelog tima. Tim bi se šampionat nanovo zaustavio na dvije sedmice, odnosno ne bi više bilo dovoljno vremena za regularno okončavanje sezone.

Mediji Italije su nakon novih odredbi jako brzo stvorili iluziju o navodnoj zavjeri Vlade koja želi otkazati sezonu Serie A. Najveći otpor stigao je od strane čelništva Lazia koji smatraju lošom odredbu Vlade koja nakon povratka individualnim treninzima od 4. maja timske treninge dopušta tek od 18. istog mjeseca, na što se oglasio i sam ministar sporta Italije, Vincenzo Spadafora.

"Nastavak mora biti postupan. Provedene ankete su pokazale da bi većina željela čak da se sezona okonča. Ipak, nisam osoba na koju utječu ankete. Ne odlučujem u skladu sa zajedničkim raspoloženjem. Bilo bi mnogo lakše odmah prekinuti sezonu, naučna zajednica bi se složila s tim. Nošenje sa svijetom fudbala je izuzetno važna stvar za našu zemlju, ali to moramo činiti na siguran način. Sjećate se kada smo odgađali zaustavljanje sezone Serie A? Koliko je timova prešlo u karanten? FIGC je podnio protokol i on je razmotren. Pri kraju smo aprila i ne možemo sa sigurnošću znati kako će se virus razvijati i u kojoj će se mjeri poštovati pravila, tako da i ne možemo znati ni kada će se sezona zvanično i nastaviti. Saznat ćemo to kasnije kada budemo imali podatke iz implementacije protokola. Protokol donosi i veoma visoke troškove, kako ga namjeravaju iznaći za potrebe Serie B? Nije tačno da ne postoji potpuna dosljednost između mojih i riječi Premijera Contea. Tvrdnje o našoj zavjeri protiv Serie A smiješne su, a tko kaže da ista postoji, jednako je smiješan. Radimo na tomu da nastavimo s timskim treninzima od 18. maja, ali to ne znači i da će se šampionati tada nastaviti," riječi su Ministra sporta Italije.

Nedugo poslije klubovi Serie A odredili su 14. juni kao posljednji mogući datum za početak odigravanja utakmica. Većina klubova iz Serije A - osim Brescie - odluku Vlade o povratku timskim treninzima tek od 18. maja smatraju besmislenom, navodeći da ono što je dozvoljeno pojedincima da poštujući pravila o udaljenosti od dva metra po raznim parkovima nije dozvoljeno i profesionalcima unutar njihovih, za to mnogo prikladnijih sportskih centara.

Samim tim, Serie A je počela raditi na planu B, koji bi se implementirao u slučaju da se sezona ne nastavi u uobičajenom formatu. Kao što je i bilo poznato, jedan od problema predstavlja utrka za Scudettom, te odluka o šest pozicija koje vode u evropska natjecanja, a kao vjerojatnijom opcijom predstavlja se i nedodjeljivanje ovosezonske titule nikomu (Juventusu) s ciljem izbjegavanja kontroverzi od strane drugoplasiranog Lazia. Veći izazov predstavlja problem promocije u i relegacije iz Serie A, za koju postoji nekoliko opcija, od kojih je jedna da se elitni rang proširi na društvo od 22 timova. Otkazivanje sezone, kako navode italijanski mediji, povuklo bi i nove probleme po pitanju tv prava koja posjeduju Sky Italia i DAZN, kao i smanjenja plata igračima ukoliko se utakmice ne odigraju do avgusta ili septembra.

Naredna sjednica Izvršnog odbora UEFA-e trebala bi se održati 27. maja, a sve lige i Savezi su dužni da do 25. maja dostave plan nastavka nacionalnih šampionata, ili razloge zbog kojeg će se takmičenje poništiti.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.