03/04/2020

Izbjegavajte ishitrene odluke!

u 15:11h / Kategorija:
Izbjegavajte ishitrene odluke!
Foto: Francesco Pecoraro/Getty Images 

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je s predsjedavajućim ECA Andreom Agnellijem i predsjednikom European Leagues Lars-Christerom Olssonom uputio otvoreno pismo evropskim savezima, klubovima i šampionatima da ne donose ishitrene odluke koje bi ih mogle skupo koštati. Pismo je objavljeno nakon odluke belgijske Jupiler Pro League o okončanju sezone i objavljivanjem trenutnog stanja na tabeli konačnim, po kojem je Club Brugge postao novi šampion.

Reuters dodaje da je u pismu istaknuto kako je evropski fudbal "sposoban reagirati kao jedinstvena i ujedinjena familija" i tvrdi da je "od najveće važnosti da čak i remetan događaj poput ove epidemije ne spriječi da se natjecanja odluče na terenu, u skladu s njihovim pravilima i da se sve sportske titule dodjeljuju na osnovu rezultata".

"Kao odgovorni lideri, ovo je ono što moramo osigurati, sve dok postoji i posljednja šansa za to i sve dok postoje rješenja," navode predsjednici u pismu. "Samo izvanredno koordiniran napor svih organizatora takmičenja može pomoći evropskom fudbalu da izađe iz krize, oporavivši time u potpunosti svoje osnovna sredstva - takmičenja. Zaustavljanje takmičenja bi zaista trebalo biti posljednje utočište nakon što bi priznali da niti jedna kalendarska alternativa ne bi omogućila regularno okončanje sezone. Sada se rad treba fokusirati na scenarije koji uključuju mjesece juli i avgust, uključujući mogućnost da se takmičenja UEFA ponovo pokrenu nakon dovršetka domaćih liga. Zajedničko upravljanje kalendarima je prijeko potrebno jer zaključak tekuće sezone mora biti usklađen s početkom nove, koja bi prekomjernim rastezanjem mogla postati upitna. Od najveće je važnosti da čak i remetan događaj poput ove epidemije ne spriječi da se naša natjecanja odlučuju na terenu, u skladu s njihovim pravilima i da se sve sportske titule dodjeljuju na temelju postignutih rezultata. Kao odgovorni lideri u našem sportu, to je ono što moramo osigurati sve dok postoji bilo kakva mogućnost i dok su nam planiranja, operativna i regulatorna rješenja dostupna. Uvjereni smo da se fudbal u mjesecima koji dolaze može ponovo pokrenuti - naravno u skladu s uvjetima koje će diktirati javne vlasti - i vjerujemo da je svaka odluka o odustajanju od domaćih takmičenja u ovoj fazi preuranjena i neopravdana."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.