07/04/2020

FIFA-ine smjernice za ugovore koji ističu po završetku sezone

u 22:10h / Kategorija:
FIFA-ine smjernice za ugovore koji ističu po završetku sezone
Foto: Valeriano Di Domenico - FIFA/FIFA via Getty Images /

FIFA je najavila da će ugovori s igračima viti produženi u skladu s novim rasporedom kola za sezonu 2019/20, kada se konačno razriješi kriza nastala pandemijom koronavirusa, odnosno da pristaju na preporuku koja je glasila da se ugovori produže do zvaničnog kraja sezone. Još uvijek nije jasno kada će se i kako sezona nastaviti, te je FIFA ovim potezom poduzela korak kako bi garantovala određene elemente za uspješan završetak sportske sezone. Konkretno, ovaj potez omogućava produženje ugovora s igračima i na period nakon 30. juna pa sve do prirodnog kraja sezone, te time pomjera i naredne prelazni rokove na odgovarajuće periode za klubove i igrače u novonastaloj stvarnosti.

"Nakon nepredviđenih poremećaja koje je COVID-19 izazvao na svim nivoima fudbala, FIFA je radila na nizu preporuka i smjernica za rješavanje nekih ključnih pitanja koja proizilaze iz pandemije, posebno u vezi s ugovorima igrača i sistemom transfera uopšte. To je učinjeno uz savjetovanje s različitim dioničarima kroz radnu grupu koju vode potpredsjednik i predsjedavajući FIFA dioničarskog odbora, Vittorio Montagliani, te uključuje predstavnike klubova, igrača, šampionata, nacionalnih saveza i konfederacija. Radna grupa je jednoglasno dogovorila skup principa koji je danas podržan od strane Savjeta FIFA komiteta. Slijedi rezime odobrenih glavnih smjernica kojima će se FIFA nadati i očekivati da će biti ispraćene širom svijeta."

"Istek i početak ugovora igrača"

"Ugovori igrača obično završavaju na kraju posljednje sezone trajanja, s datumom raskida koji se poklapa s krajem sezone. S trenutnom obustavom igre u većini zemalja sada je očito da se aktualna sezona neće završiti u planiranom periodu. Zbog toga se predlaže da se ugovori produžuju do trenutka dok sezona zaista i završi. To bi trebalo biti u skladu s prvobitnom namjerom strana pri potpisivanju ugovora, a također bi se tim trebao sačuvati sportski integritet i stabilnost."

"Sličan princip primjenjuje se na ugovore koji trebaju započeti po početku nove sezone, što znači da stupanje na snagu takvih predviđenih ugovora kasni do stvarnog početka naredne sezone."

"Fudbalski ugovori koji se nisu uspjeli prilagoditi"

"Pandemija COVID-19 je očito imala veliki utjecaj na prihode klubova, pogotovo povodom nemogućnosti odigravanja utakmica. Fudbal, kao i drugi sektori ekonomije, mora iznaći poštena i pravedna rješenja prilagođena datim okolnostima, nadamo se, s ciljem zaštite radnih mjesta i postizanja pravedne i razumne ravnoteže interesa između igrača i klubova."

"U skladu s tim, FIFA snažno ohrabruje klubove i igrače da rade zajedno na pronalaženju uzajamnog dogovora i rješenja u periodu kada je fudbal suspendovan. Iako je prvenstveno na relevantnim strankama na nacionalnoj razini da pronađu rješenja prilagođena okolnostima u njihovoj zemlji, FIFA preporučuje da se svi aspekti svake situacije pogledaju ravnomjerno, uključujući i uzimajući u obzir način vladinih mjera za podršku klubovima i igračima, određujući da li plate treba odgoditi ili umanjiti i kakvo pokriće osiguranja pri tom može egzistirati."

"Ako se strane ne mogu složiti i kao posljedica toga slučajevi stignu do FIFA-e, faktori koje treba ispitati uključuju sljedeća pitanja: 
- Da li je bilo istinskog pokušaja kluba da postigne dogovor s igračima;
- Kakva je ekonomska situacija kluba;
- Proporcionalnost prilagođavanja ugovorima igrača;
- Visina neto dobiti igrača nakon bilo koje prepravke ugovora;
- Da li su svi igrači tretirani jednako ili ne;
Na ovaj se način FIFA nada da će uspjeti iznaći rješenja poštena i uravnotežena po obje strane."

"Prelazni rokovi"

"Po pitanju prelaznih rokova, opet je potrebno prilagoditi normalan regulatorni položaj novim činjeničnim okolnostima. U skladu s tim, FIFA će biti fleksibilna i omogućit će se prilagođavanje termina regulatornih prelaznih rokova tako da se isti pomaknu u period između stvarnog kraja stare i početka nove sezone."

"U isto vrijeme će FIFA pokušati osigurati, gdje to bude moguće, sveukupnu razinu koordinacije, a također će imati na umu potrebu zaštite regularnosti, integriteta i pravilnog funkcionisanja natjecanja, tako da sportski rezultati bilo kojeg natjecanja ne budu nepravedno poremećeni," stoji u zvaničnom saopštenju FIFA-e.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.