08/04/2020

John Elkann: "Juve je dobro pozicioniran za održivu budućnost"

u 22:27h / Kategorija:
Elkann: "Juventus je dobro pozicioniran za održivu budućnost"
Foto: Daniele Badolato - Juventus/Juventus FC via Getty Images /

Holding kompanija Exor "vjeruje da je Juventus dobro pozicioniran za održivu budućnost" i da torinski gigant "započinje sljedeću fazu svog puta u istaknutoj poziciji u evropskom fudbalu". Predsjednik EXOR-a John Elkann, jedan od nasljednika porodice Agnelli koja je vlasnik Juventusa još od početka 20. vijeka, objavio je danas dugo pismo dioničarima koje uključuje i poruku o Juventusu, budući da Exor posjeduje 63,77% dionica fudbalskog kluba.

"S komercijalne strane, prihodi Juventusa porasli su na 621 milion eura (505 miliona eura u 2018. godini, povećanje prihoda u iznosu od 23%), a njegova strategija diverzifikacije nastavila se otvaranjem J|Hotela (prve hotelske strukture u Italiji izgrađene u saradnji sa fudbalskim klubom) i otvaranjem podružnice u Hong Kongu u cilju povećanja izloženosti azijskom tržištu. Klub sada ima 420 miliona pristalica širom sveta. Ovaj broj je pojačan digitalnom publikom, uz 41 milion na Facebooku, 38 miliona na Instagramu, 11 miliona na Twitteru, 2,6 miliona na YouTubeu i 2,6 miliona na SinaWeibo. Ove godine smo uložili u Juventus naš cijel dio, što iznosi 191 milion eura (63,8% akcionarskog kapitala) od u potpunosti upisanog povećanja kapitala od 300 miliona eura. Ove godine klub je izdao i obveznicu u iznosu od 175 miliona eura, prvu neosiguranu seniorsku obveznicu izdatu od nekog fudbalskog kluba. S novim ojačanim bilansom smatramo da je Juventus dobro pozicioniran za održivu budućnost u industriji u kojoj izvanredni rast prihoda u posljednjoj deceniji nije pretočen u dovoljnu profitabilnost. Juventus također započinje narednu fazu svog puta s jakom pozicijom u evropskom fudbalu. Već četvrtu godinu za redom Juventus predstavlja peti klub u službenom rangu UEFA-e i jedini italijanski klub koji se u posljednjih pet godina dosljedno smjestio u top deset iste liste. Nastavit će sarađivati s drugim timovima i institucijama pod snažnim vodstvom predsjedavajućeg Andrea Agnellija, koji također predsjedava Asocijacijom evropskih klubova, kako bi osigurao održivu budućnost za najpopularniji sport na svijetu," stoji u Elkannovom pismu dioničarima.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.