12/04/2020

Del Piero: "Očekuje nas ulazak u nepoznato"

u 11:46h / Kategorija:
Del Piero: "Očekuje nas ulazak u nepoznato"
Foto: Christian Alminana/Getty Images for Laureus /

Alessandro Del Piero je u intervjuu za La Gazzetta dello Sport ujedno nahvalio i kritikovao Juventusovog Paula Dybalu, tvrdeći da igrač s takvim kvalitetama mora napraviti više od svoje karijere. S druge strane, povratak fudbalu nakon pandemije koronavirusa legenda Juventusa vidi kao ulazak u nepoznato, ali i kao moguću priliku za promjenu u fudbalu koja je prijeko potrebna.

"Dybala? Tip gola kakav je postigao protiv intera dokazuje da je riječ o igraču izvanrednih kvaliteta. Takav gol mu treba uliti još samopouzdanja i svjesnosti o svom potencijalu. Zapravo, otići ću i dalje. Netko s njegovim mogućnostima, talentom, te dodao bih i mentalitetom, mora napraviti više. Paulo se mora osloboditi limita i osvojiti svoju budućnost. Nitko vam niša ne daje besplatno, pogotovo ne u Juventusu, kažem to iz iskustva. Morate se dokazivati sve do posljednje utakmice, a kamoli pred vrhunac svoje karijere. Dybalino putovanje je tek počelo i tek dolazi ono najbolje, očigledno u crno-bijelom dresu."

"Zastoj sezone? svi proživljavamo nešto što će nas promijeniti zauvijek. Situacija u Americi je slična onoj koju smo ranije gledali u Italiji. U početku so ovdje podcjenjivali situaciju, potom je nastala opšta strijepnja, sada strah, ali se razvija svijet o načinu ponašanja i preuzimanju odgovornosti."

Serie A bi se trebala nastaviti od 31. maja, dok bi se s treninzima moglo početi već od 3. maja. "Ne možemo predviđati šta će se desiti, očekuje nas ulazak u nepoznato. Imamo timove s tehničkim i ljudskim kvalitetama, koji zapravo tvore razliku tokom teških perioda. Onaj tko prevlada s tim kvalitetama će pobijediti. Juventus ima laganu prednost zbog kvaliteta tima, ali se apsolutno ništa ne može uzeti zdravo za gotovo."

Tokom sezonske pauze su nekolicina klubova neke od svojih zaposlenih slali na odsustva, otkrivajući zapravo razmjere broja ljudi zaposlenih u fudbalskoj industriji. "Imamo sjajnu priliku da dobro razmislimo kojim putem želimo razvijati fudbal, šta u okviru njega trebamo promijeniti i početi iz početka. Ne znam šta će se desiti, ali neke stvari moramo prestati skrivati. Moramo nastaviti gledati isključivo na sadašnjost, bez nekih vizija i poslovnih perspektiva. Mislim da je neizbježno preispitivanje vrste novca koji vidimo u ovom poslu. Ravnoteža između troškova i prihoda ne mora samo garantovati da klub može preživjeti, već s vremenom i napredovati i ne ovisiti samo o nekoliko narednih rezultata."

"Tada se moramo suočiti i s problemom odnosa u javnosti. Italijanski fudbal se izolirao, udaljen je od navijača, kako zbog primjera koje igrači odašilju, često pogrešnih, kao i zbog činjenice da su stadioni neprikladni za familijarnu posjetu. Italijanski fudbal bi se trebao otvoriti više 'američkoj' dimenziji i načinu na koji se profesionalni sport vodi kao predstava, iako pri tom treba održati naše specifične ideale i tradicije. Moramo opustiti propise, usredotočiti se na spektakl fudbala, njegov imidž i konkurentnost."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.