29/03/2020

Novosti na dan 29. marta 2020. godine

u 20:48h /
Novosti na dan 29. marta 2020. godine
Foto: Stefano Guidi/Getty Images /

Dok predsjednik FIGC Gabriele Gravina hvali postupak Stare dame o dogovoru o smanjenju prihoda i smatra ga primjerom za cijeli šampionat, ministar sporta Vincenzo Spadafora tvrdi da je nerealno za očekivati da se 3. maja nastavi sa Serie A, te od sutra najavljuje još oštrije mjere zaštite uključujući i zabranu treniranja. S druge strane stižu nade u riječima predsjednika Lombardije, dijela Italije najviše pogođenim koronavirusom, da se Apeninsko poluostrvo uskoro bliži vrhuncu krize, odnosno da bi se prema statistikama nakon toga moglo očekivati svjetlo na kraju tunela.

"Sporazum koji je postigao Juventus postavlja primjer cijelom sistemu. Zahvalan sam Giorgiu Chielliniju, njegovim saigračima i Mauriziju Sarriju, jer su zahvaljujući saradnji koju FIGC danima želi vidjeti stavili lične interese dostupnim klubu. Jedinstvo i solidarnost u svijetu fudbala predstavljaju prvi sjajan odgovor na hitnu situaciju, a koja riskira da postane još ozbiljnija ako uskoro ne nastavimo sa igranjem. Samo zahvaljujući doprinosu svih protagonista, od kojih svatko treba da odigra svoju ulogu, možemo učiniti fudbal jačim," izjavio je danas predsjednik Fudbalskog saveza Italije Gabriele Gravina u razgovoru sa ANSA.

"Nerealno je očekivati da 3. maja nastavimo s igrom. Sutra ću predložiti da do kraja aprila produžimo obustavu sportskih takmičenja na svim nivoima. Proširit ćemo mjere zabrane na treninge, gdje radije nismo intervenirali jer još uvijek postojala mogućnost odigravanja Olimpijade. Sport nije samo fudbal, a fudbal nije samo Serie A. Predstavit ću za potporu u iznosu od 400 miliona eura, a ista se odnosi na pomoć amaterskom nivou, nečemu za što sam siguran da će biti jedan od pokretača preporoda. S druge strane, očekujem da zahtjevi iz Serie A budu popraćeni ozbiljnom željom za promjenama. Veliki klubovi žive u zabludi, iznad svojih mogućnosti, počevši od milionskih plata igrača. Moraju shvatiti da nakon ove krize ništa ne može biti kao prije," riječi su Vincenza Spadaforea, ministra sporta sa današnje izjave za La Repubblica.

U međuvremenu, 426 građana Lombardije je zbog posljedica koronavirusa preminulo tokom posljednja 24 sata, a crna vijest ipak govori da je brojka spala za 126 smrtnih slučajeva u odnosu na dan ranije. Također, današnja brojka novozaraženih u Lombardiji iznosi 1592, što je nešto niže u odnosu na subotu kada je zabilježeno 2100 novih pozitivno testiranih građana Lombardije.

"Trebali bismo biti vrlo blizu vrhunca. Danas, treći dan za redom, brojke nisu rasle. Nema više rasta koji nas je pratio posljednjih sedmica. Ostali smo na istom nivou kada je riječ o novim infekcijama. Prema mišljenju epidemiologa i statističara, to bi trebalo da predstavlja uvod u smanjenje infekcije. Nemojmo to izgovarati naglas, inače rizikujemo da ne uspijemo obvezati sve građane Lombardije da nastave s pokušajem sprječavanja širenja koronavirusa, ali ovo svakako predstavlja novu nadu, nadu potpomognutu brojevima," izjavio je danas Attilio Fontana, predsjednik Lombardije.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.