15/03/2020

Novosti na dan 15. marta 2020. godine

u 11:19h / Kategorija:
Novosti na dan 15. marta 2020. godine
Foto: Jonathan Moscrop/Getty Images /

Šesti je dan od kako se Italija pretvorila u globalni karanten, a pandemija koronavirusa ne jenjava. Naprotiv, broj igrača Serie A zaraženih koronavirusom raste, a prema pisanju La Repubblica ljekarski timovi predviđaju kako će suspenzija, ranije određena do 3. aprila, ipak biti produžena na još jedan mjesec. Stoga se vjeruje kako će se natjecateljskom dijelu sezone vratiti 3. maja, s tim da će se klubovi s treninzima ipak krenuti dvije sedmice ranije. Potom bi se krenulo sa žurnim rasporedom odigravanja utakmica koje bi morale okončati do 30. juna, budući da će tog datuma isteći brojni ugovori igrača.

"Nitko nije očekivao da ćemo se suočiti s ovakvim stanjem," izjavio je predsjednik FIGC, Gabriele Gravina za La Repubblica. "Pokušao sam sarađivati s institucijama, klubovima, Savezom i Vladom. Nije bilo lako. FIGC je preuzeo odgovornost na sebe da organizuje sastanak svih strana kako bi se pronašlo rješenje. Italijanski je fudbal odmah pokazao svoju zrelost i osjećaj kolektivne odgovornosti."

"Kako će se razvijati situacija sa Serie A i Serie B? Čekamo utorak i samit UEFA-e na kojoj će predsjednik Aleksandr Ceferin iznijeti svoj prijedlog. Mi smo bili prvi koji smo sugerisali da se revidira internacionalni kalendar, budući da bi se u ovom dijelu sezone prioritet morao dati okončavanju nacionalnih prvenstava, kako šampionata, tako i kupova. Naš primarni cilj je, na komptabilan način, vezan za trenutnu situaciju u zemlji, nastaviti Serie A planiranim putem. Ukoliko to ne budemo u mogućnosti obaviti, pred Legu sam postavio tri ideje na diskutovanje, ali na kraju će FIGC ipak donijeti konačnu odluku. Ideja o razigravanjima za šampiona i za relegaciju bi mogla biti od koristi ukoliko nam za okončati sezonu preostane jako malo vremena, svega nekoliko termina. Još nije konačno zaključen broj timova koji bi se natjecao u tim razigravanjima, ali bi to zasigurno predstavljalo interesantan događaj i uzbudljiv kraj sezone."

La Repubblica je prenijela i podatak da bi klubovi, ukoliko se sezona Serie A ne bi okončala na regularan način, izgubili oko 700 miliona eura. Naime, 430 miliona eura bi klubovi Serie A izgubili od tv prava na šampionat i prava na prenose Coppa Italia, dok bi preostalih 370 miliona od ukupne cifre izgubili od prodaje karata i zarade iz raznih izvora na dan odigravanja utakmica.

Pomenuti samit UEFA-e održat će se dakle u utorak, a na istom će se govoriti o načinu rješavanja krize koronavirusa, budući da je sad jasno da se domaći šampionati neće okončati na vrijeme kako bi Euro 2020 mogao početi u Rimu planiranog 12. juna. Najlogičniji bi potez bio odgoditi Euro za ljeto 2021. godine, međutim, mediji pominju mogućnost odgađanja Evropskog prvenstva za predstojeći decembar. To bi predstavljalo i dobar test UEFA-i pred predstojeće Svjetsko prvenstvo koje se u Kataru 2022. godine planiralo održati upravo tokom novembra i decembra.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.