07/03/2020

Igrač pozitivan na koronavirus bi mogao suspenovati sezonu

u 17:05h / Kategorija:
Igrač pozitivan na koronavirus bi mogao suspenovati sezonu
Foto: Pier Marco Tacca/Getty Images /

Predsjednik Fudbalskog saveza Italije tvrdi da u ovom trenu ne želi odbaciti mogućnost suspendovanja cijele sezone Serie A ukoliko neki od igrača Serie A bude pozitivan na koronavirus. O istom se oglasila i Asocijacija igrača Italije (AIC) objavivši saopštenje povodom epidemije koronavirusa. Posljednje potvrđeni podaci od strane italijanskih vlasti donose brojke od 4634 pozitivna slučaja koronavirusa u Italiji, te 197 smrtna slučaja.

"Ne odbacujemo mogućnost suspendovanja cijele sezone Serie A ukoliko neki od igrača bude pozitivan na koronavirus. Moramo ostati realni, te u ovakvoj situaciji prihvatiti sve neophodne procedure za prije svega garanciju zdravlja naših sportista, te tek potom razmatrati kakve bi one posljedice mogle ostaviti na sportska natjecanja. Trenutno ne možemo odbaciti nikakve mogućnosti, ali također ne bismo trebali pokušavati izmisliti hipoteze za situaciju čiji rasplet u ovom trenutku ne možemo predvidjeti. Igranje pred praznim tribinama zasigurno nije slika kompletnog sportskog događaja, ali vidjeti klupske predsjednike kako raspravljaju isključivo o svojim interesima šalje jako lošu reklamu italijanskog fudbala. Svi oni koji gledaju usko, štiteći isključivo svoj lični interes, predstavljaju sporu smrt našeg sportskog sistema," izjavio je predsjednik FIGC, Gabriele Gravina za Rai Sport.

"Očigledno je da igrači nisu smireni i opušteni u ovoj situaciji. Zdravlje je najbitnija stvar i za sada nam odluka Vlade Italije dopušta da utakmice organizujemo iza zatvorenih vrata, ali ne znamo šta će se dešavati u budućnosti. Nadamo se da će se sezona okončati regularnim putem, ali to je tek nad drugom mjestu nakon brige o zdravlju naših sportista i onih koji rade uz njih. Prije svega moramo garantirati sigurnost tih ljudi, potom brinuti o regularnosti natjecanja. Budno i spremno ćemo donijeti odgovarajuće odluke. Postoje precizni protokoli kojih se moramo pridržavati. U bliskom smo kontaktu s udrugom sportskih liječnika. Očigledno se teško pridržavati javnih uputa i održati udaljenost od jednog metra na treninzima, svlačionici ili na terenu. Fudbaleri su izloženi dodatnim rizicima, što znači da njihove napore trebamo uvažiti. Ovo je za sada proračunati rizik, ali ako bi došlo do određenih promjena i mi bi razmotrili naše ranije odluke," izjavio je potpredsjednik AIC, Umberto Calcagno.

Za stranicu AIC izjavu je dao i nekadašnji veznjak Rome, Damiano Tommasi. "Moramo poduzeti sve mjere opreza kako bismo zaštitili zdravlje svih na stadionu, uključujući osoblje, kako bismo smanjili rizike. Među igračima ima onih koji rado nastavljaju, ali i drugih koji izražavaju zabrinutost. Među nama je mnogo stranih igrača i očito će njihove familije biti zabrinute prateći razvoj događaja u Italiji."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.