27/02/2020

FIFA reguliše maksimalan broj posudbi

u 21:11h / Kategorija:
FIFA reguliše maksimalan broj posudbi
Foto: Alessandro Della Bella/Bloomberg via Getty Images /

Vijeće FIFA-e je predložio da od jula 2020. godine, odnosno od naredne sportske sezone ograniči broj međunarodnih posudbi registracionih prava za igrače uzrasta od 22 i više godina.

Time bi u sezoni 2020/21 klubovima bilo dozvoljeno ukupno osam izlaznih i ulaznih posudbi, dok bi već u narednoj sportskoj sezoni broj posudbi spao na šest. Ova bi promjena značajno utjecala na politiku mnogih klubova koji veliki broj igrača drže na posudbama, a prema najavama iste su donesene kako bi se posudbe regulisale isključivo iz sportskih razloga i kako bi podržale ispravan razvoj mladih igrača.

Vijeće je također predložilo i uvođenje jedan posto poreza na sve naknade za transfer kako bi podržalo fond za kompenzaciju klubovima koji razvijaju igrače u svojim akademijama. Ako se predloženi plan i usvoji, pojedini šampionati bi dobili tri godine roka kako bi svoja postojeća pravila uskladili s novima.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.