09/09/2019

Financijska analiza liga petice od 2010. do 2019. godine

u 15:14h / Kategorija:
Financijska analiza liga petice od 2010. do 2019. godine
Foto: Ju1897.net portal

Od svog stvaranja 2005. godine, CIES Football Observatory prati transfere igrača putem informacija koje objavljuju klubovi i mediji. 47. izdanje "Mjesečnog izvještaja" analizira iz financijske perspektive izvršene transakcije koje su se odvijale od 2010. godine i koje su uključivale timove iz pet glavnih evropskih šampionata: englesku Premier League, špansku La Ligu, njemačku Bundesligu, italijansku Serie A, te francusku Ligue 1.

Kroz četiri poglavlja studija analizira iznose isplaćene kroz transfere od strane timova lige petice, klubova i šampionata koji su imali koristi od tih ulaganja, neto bilansa kako za timove, tako i za šampionate, kao i inflaciju koja je promatrana iz godine u godinu od 2010. Posljednje se izračunava na osnovu ekskluzivnog CIES Football Observatoryjevog algoritma za procjenu.

Podaci objavljeni u ovom izvještaju uključuju fiksne odštete za trajne transfere, eventualne dodatke, kao i iznose uložene za plaćanje rata. Iznosi plaćeni u slučaju posudbi s obavezom otkupa izračunavaju se i prilažu za godinu otkupa. U granicama dostupnih podataka, uzimaju se u obzir i postotci preprodaje koje su zaprimili bivši klubovi.

Investicije

U 2019. godini zabilježen je novi rekord potrošnje: 6,6 milijardi eura. Taj broje svjedoči o gotovo 10% porastu potrošnje u odnosu na prethodni rekord iz 2017. Za deset godina ulaganja u transfer odštete igrača koje su proveli klubovi liga petice, uvećana su za više od 400%. U tek dva slučaja, u 2012. i 2018. godini, isplaćeni iznosi su bili manji od onih iz prethodne godine.

Foto: Football-Observatory.com


U 2019. godini uspostavljen je novi rekord potrošnje u tri proučavane lige: La Ligi, Serie A i Bundesligi. Kao i za prethodnih devet godina, i u 2019. engleski klubovi su najviše uložili za regrutovanje novih igrača: 1,9 milijardi eura. Tokom posljednje decenije, ulaganja u odštetu timova Premier League činila su 35,8% ukupno izmjerenih i ligi petice. Ovaj postotak se umanjio tokom posljednje dvije godine u skladu s odlukom o zatvaranju ljetnog prelaznog roka prije otvaranja sezone.

Foto: Football-Observatory.com


Poredak klubova koji su uložili najviše u transfere od 2010. godine pokazuje nevjerovatan financijski doprinos nekolicine dominantnih timova. Iako nijedan klub nije potrošio toliko kao Manchester City, čak osam drugih timova je uložilo više od milijardu eura tokom proteklih deset godina. Svi finalisti Lige prvaka od 2005. godine dijelom su dvadesetorice klubova koji su najviše potrošili tokom protekle decenije.

Foto: Football-Observatory.com


U 2019. godini tri španska tima bila su na vrhu tabele klubova koji su najviše potrošili na transferima. Ovo otkriće odražava cikličku potrebu za obnavljanjem sastava, ali i dostupnost znatnih financijskih mogućnosti povezanih s uspostavljanjem španske La Lige kao druge financijski najmoćnijeg šampionata na planeti nakon engleske Premijer League.

Foto: Football-Observatory.com


Način potrošnje

Analiza klubova koji su se okoristili od transfera u koje su uložili veliki klubovi liga petice u poslednjoj deceniji pokazuje da najveći dio novca ostaje u istim šampionatima: 66,0% ukupnog iznosa. Sličan postotak zabilježen je i u 2019. Visoka razina ovih postotaka odražava činjenicu da se najskuplji transferi uglavnom odvijaju između klubova unutar jedne od pet glavnih evropskih šampionata.

Foto: Football-Observatory.com


S više od milijardu eura inkasiranih od januara 2010, Monaco je tim koji je imao najviše koristi od ulaganja velikih klubova liga petice za regrutaciju novih igrača. Chelsea i Juventus su također dobili mnogo novca. Ipak, kao i s ostalim velikim klubovima u istom rangu, zaprimljeni iznosi manji su od potrošenih. Samo tri kluba izvan liga petice nalaze se na prvih dvadeset mjesta: Benfica (četvrto mjesto, 780 miliona eura), Porto (11. mjesto, 592 milijuna eura) i Ajax (14. mjesto, 513 milijuna eura).

Foto: Football-Observatory.com


Neto bilans

Za optimalno razumijevanje ekonomije tržišta transfera, osim potrošenih iznosa i imena klubova, ključno je ispitati neto i bilans operacija. Tokom protekle decenije, klubovi liga petice zabilježili su kumulativni deficit od 8,9 milijardi eura. Samo engleski klubovi Premier League imaju ukupan neto negativni saldo od 6,5 milijardi eura.

Uprkos značajnim ulaganjima Paris Saint-Germaina (kumulativni deficit od 901 milion eura tokom protekle decenije), francuska Ligue 1 jedini je šampionat liga petice s pozitivnim neto saldom (+359 miliona eura). Tokom posljednje dvije godine, neto bilans operacija transfera koje su izvršili francuski timovi iz šampionata najvišeg ranga dostigao je nove historijske visine (+485 miliona eura ukupno).

Foto: Football-Observatory.com


Poredak klubova liga petice s najpozitivnijim bilansima na transfer tržištu od 2010. godine ponovo ističe izuzetan slučaj Ligue 1. Tri tima francuske top divizije nalaze se na prve četiri pozicije na tabeli: LOSC Lille, Monaco i Olympique Lyonnais. Pored toga, deset ih je ukupno unutar prvih dvadeset mjesta tabele.

Foto: Football-Observatory.com


Manchester City, Paris Saint-Germain, Manchester United i Barcelona imaju najnegativnije neto stanje po pitanju transfera u posljednjoj deceniji. Dvanaest timova iz Premier League se također nalazi na istoj listi od 20 klubova s najgorim neto bilansom kroz posljednju deceniju. Štaviše, svi klubovi iz ovog šampionata imaju negativan ukupan neto saldo. To odražava bitnost financijskih sredstava koja su na raspolaganju svim timovima Premier League. Ovo je jedinstvena situacija u odnosu na četiri druga šampionata liga petice.

Foto: Football-Observatory.com


Inflacija

Algoritam koji procjenjuje transfer vrijednosti isključivo razvijen od strane CIES Football Observatory omogućava izračun inflacije. Zaista, statistički model uključuje varijablu za godinu tokom koje su izvršeni plaćeni transferi uključeni u uzorak. Razlike uočene na nivou ove varijable odražavaju godišnje varijacije cijena, a svi su drugi faktori jednaki. Ova analiza pokazuje da od 2011. u odnosu na 2019. godinu postoji inflacija od +181% i da je prosječna stopa rasta inflacije kroz posljednjih godina iznosila +25,8%.

Foto: Football-Observatory.com


Model je izgrađen na uzorku od 1852 plaćenih transfera. Povezanost između procijenjenih vrijednosti i efektivno plaćenih naknada veoma je visoka: 86%. Korelacija između transfera izvršenih tokom posljednjeg prelaznog roka na osnovu modela izgrađenog na operacijama plaćanja naknada zaključenih između januara 2010. i januara 2019. također je bila izuzetno jaka: 77%. Ovo potvrđuje visoku prediktivnu snagu algoritma koji je razvio CIES Football Observatory.

Foto: Football-Observatory.comZaključak

Iznosi ulaganja na tržištu transfera su se jako povećali tokom protekle decenije. Na nivou lige petice, ulaganja u transferne odštete porasla su sa 1,5 milijardi eura u 2010. na novi rekord od 6,6 milijardi eura u 2019. (+340%). Najveći rast u apsolutnim iznosima zabilježen je u engleskoj Premier League (+1,4 milijardi eura), dok je uočljiv rast u relativnom smislu zabilježen u njemačkoj Bundesligi (+395%).

Prostorna analiza neto financijskih tokova za međunarodne transfere koji se tiču timova liga petice ilustrira ključnu ulogu Premijer League. Od 2010. godine šest od sedam međunarodnih transfera s najvećim neto novčanim isplatama povezano je uz englesku top diviziju.

Foto: Football-Observatory.com


Uprkos povećanoj potrošnji i snažnom inflatornom kontekstu, sve veći nagon klubova za plaćanjem raspodijeljenim u više rata, tokom nekoliko godina pokazuje da se sve više i više timova nalazi na granici svojih financijskih mogućnosti. U sve spekulativnijem i neravnopravnijem okruženju, sve veći broj klubova, čak i u okviru najmoćnijih liga, uključuje profit koji se stvara na tržištu transfera i u svoj financijski balans. Ova situacija dakako nije bezopasna po njihovu stabilnost, neovisnost i konkurentnost.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.