20/06/2019

Sarrijeva konferencija za medije

u 14:00h / Kategorija:
Foto: Filippo Alfero - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images
Maurizio Sarri je danas predstavljen kao novi trener Juventusa, na Allianz Stadiumu, u sali "Gianni e Umberto Agnelli".

"Najrevolucionarnija ideja u mojoj karijeri? Ne znam, ne verujem. Potrebno je imati jasne ideje o kursu. Pre tri godine sam bio u Napoliju, dao sam sebe celog. Otišao sam u Napoli jer sam kao dete bio njegov navijač i zbog toga što sam mislio da u određenom trenutku Napoli može postati kompetitivan na nacionalnom nivou. Tokom polslednjih meseci sam imao sumnju, između prvirženosti navijača i logične strane, jer sam mislio da je ciklus završen. Klub je eliminisao moju sumnju sa Ancelottijem, ali zbog mene, jer sam ja bio taj koji je sumnjao. Imao sam ponude važnih italijanskih klubova, ali sam preferirao odlazak u inostranstvo, kako ne bih direktno iz Napolija prešao u neki drugi italijanski klub. Premier je prelepo iskustvo, ali sam u drugom delu osetio potrebu da se vratim u Italiju, a takvu mogućnost mi je pružio Juventus, najvažniji klub Italije. Milism da je ovo kruna jedne veoma uge karijere, mislim da sam ispoštovao sve, a na kraju sam morao ispoštovati sopstveni put."

"Kada me je kontaktirao Juventus, bila je to za mene jaka senzacija. Nije reč o tome kada me je kontaktirao, već kako. Reč je o veoma odlučnom klubu, nikad nisam video za 30 godina da je jedan klub toliko odlučan da angažuje trenera. To me je ubedilo, videti tako kompaktnu grupu funkcionera da želi jednog trenera."

"Očekujem da svakog jutra ustanem i proučavam način kako da pobeđujemo. Juventus u Italiji ima obavezu da se oseća kao favorit, dok u LŠ ima obavezu da osvajanje trofeja bude cilj, ali i da je svestan da na evropskom nivou ima ekipa koje su iste snage. Na evropskom planu, to je san, cilj koji treba ostvariti u svakom pogledu, ali su velike poteškoće. 4-3-3? Ne počinje se od taktičkog sistema. Mora se shvatiti koji su igrači podobni, upoznati ih, razgovarati sa njima, formiratu taktiku oko igrača koji su najbolji. Igrao sam u 4-3-3, 4-2-3-1 ili 4-3-2-1. Chelsea je igrao 4-3-3 poptuno drugačiji u poređenju sa Napolijem, morao sam uklopiti krakteristike Hazarda. Govorimo o igračima koji mogu stvoriti razliku, moramo ih iskoristiti na najbolji način. Taktički sistem će biti posledica"

"Emocije? Da sam proživeo sve emocije koje ste mi pripisali, verovatno bih umro od infarkta pre 20 godina. Ne prelazim iz amaterske lige u Juventus, ovo je dugi put. Jasno je da za mene predstavlja zadovoljstvo što sam ovde, pruža mi određene emocije jer sam u najbitnijem italijanskom klubu. Dolazim iz Chelseaja, velikog kluba, naravno sa mnogo manjom istorijom u poređenju sa Juventusovom. Ovo je još dodatni korak napred, ali su se svi koraci postepeno dešavali. Emocije su jake."

"Treniranje Ronalda? Ovo je takođe eskalacija. Trenirao sam kvalitetne igrače, nakon toga vrlo kvalitetne u Chesleaju, ovde se pravi korak napred i ide se do vrha svetskog fudbala. Ronaldo je oborio gotovo sve rekorde svetskog fudbala, svidelo bi mi se da sa mnom obori još neki. Klubove čine osobe, tokom prvog kontakta me je zaprepastilo što su veoma ujedinjeni među sobom. Ovo je veoma važno, jer osećaj privrženosti koji vas tera da pružite više je odnos sa osobama. Trebalo je samo par večera sa njima da shvatim da se radi o kompaktnoj grupi, odlučnoj, sa mentalitetom, a to mi se sviđa. Što se Ronalda tiče, trenirao sam igrača koji je oborio rekord po broju golova u Serie A, svidelo bi mi se da imam dva takva. Bila bi to velika satisfakcija."

"Skepticizam? Tako je bilo svuda. Kada sam iz Serie C došao u Empoli, svi su bili skeptični, isti je slučaj bio i kada sam prešao u Napoli. Dolazak iz Chelseaja u Juve bi trebalo da stvori manje skepticizma, ali tu je moja istorija. Ispravno je što je tako, kao i malo ljutnje. Poznajem samo jedan način da uklonim skepticizam, da pobeđujem i ubeđujem. Ostvariti rezultat na terenu i zabavljati, ne vidim drugi put."

"Mislim da igrači koji imaju Dybaline i Cristianove kvalitete mogu igrati na bilo kojoj poziciji. Mnejaju se krakteristike i ekipa se mora adaptirati na njihove karakteristike. Što se pobeđivanja tiče, tu mogu reći malo toga, jer sam malo toga osvojio. Mislim da koncept zabavljanja na terenu nije antiteza pobeđivanju. Ukoliko se ekipa zabavlja na terenu i zabavlja publiku, pridobija kolektivni entuzijazam koji je često benzin za ostvarivanje rezultata. Sećam se prvih utakmica sa Empolijem, pitali su me često kako ćemo se spasiti igrajući tako briljantan fudbal. Opstali smo u ligi šest utakmica pre kraja. Ne mislim da se mora igrati samo na jedan način kako bi se ostvarili rezultati. Istorija govori da su pobeđivali treneri sa suprotnim karakteristikama i ekipe sa različitim filozofijama. Dobro je da tokom procesa, čovek ostane ubeđen u svoje ideje, znajući da su u njegovoj ideji prisutni i pobeda i poraz."

"Odelo? Razgovaraću sa klubom, još uvek nismo. Preferiram da ne nosim, osim kada je reč o događajima van terena, što je obavezno po ugovoru. Važno je da me u ovim godinama ne pošalju golog."

"Kako se menjala metodologija treniranja od ekipe do ekipe? Mnejale su se karakteristike igrača. Napoli je imao igrače kolektiva, lopta se kretala većom brzinom. Chelsea je imao verovatno kvalitetnije igrače, ali sa drugačijim krakteristikama. Krila su želela da igraju jedan na jedan, što znači da se nameće manje fluidan fudbal. Chelsea je imao ekipu od osam igrača koji su mogli igrati na prvi dodir i nekoliko individualista koji se se morali iskoristiti. na kraju smo postali ekipa koju je teško pobediti. Ludo bi bilo imati iste treninge sa različitim igračima, jer bi se morale menjati karakteristike igrača. Ideologija ostaje ista, ali se mora modelistai prema igračima, onima koji su važni, koji donose pobede."

"Odlazak kod Ronalda? Danas ću razgovarati sa Fabiom, kako bismo se organizovali. Želeo sam da razgovaram sa dva ili tri igrača. Želim da shvatim šta misle o sebi samima, karakteristikama, počevši od najvažnijih igrala, odnosno onih koji najviše utiču na rezultat. Biće to dnevni proces, razgovaraću sa Fabiom danas, da li će to biti sutra ili za četiri dana, ne znam."

"Mišljenja sam da igrači koji mogu ispisati istoriju su ofanzivni igrači. Potrebni su nam veliki igrači, a na nama je da ih organizujemo kako bi pružili maksimum. U poslednjih trideset metara se pitaju talentovani igrači. Ronaldo, Dybala, Douglas Costa, koji je potencijalni vrhunski igrač, jer još nije "eksplodirao" i ne igra u kontinuitetu. Potrebno je poći od tih veoma talentovanih igrača i konstruistai oko njih. Oni mogu mnogo pružiti u ofanzivnoj fazi, a defanzivnu fazu moramo organizovati u skladu sa onim što pružaju. Razliku stvaraju talentovani igrači, od njih treba krenuti. Higuain? Nisam imenovao Higuaina, niti Mandžukića, jer sam samo želeo dati primere. Nisam želeo da ikoga isključim. Mesto za Higuaina? Zavisi od njega. Postoji strukutra funkcionera koja prati igrače godinama, želim ih saslušati. Znaju sve igrače bolje od mene, osim Higuaina možda. Moram ih saslušati, jer bi predstavljalo manjak poštovanja ukoliko to ne uradim, u vezi materije koju poznaju bolje od mene."

"Šta ću tražiti na mercatu? videćemo kakav će biti bazični taktički sistem, pa ćemo proceniti. Nisam neko ko traži imena, već krakateristike. Razgovaraću sa fabiom, koji me informiše o svemu, ali mene interesuju karakteristike. On poznaje igrače bolje od mene, ja pripremam 64 utakmice i imam 128 konferencija, nemam vremena da posmatram igrače širom sveta. On je kompetentniji od mene."

"Allegrijevo nasleđe je veliko, svesni smo da osvajanje svega što je osvojio on neće biti lako. Odradio je izvanredan posao, svidelo bi mi se da vidim u ekipi ono što im je Max podario, a to je biti u problemima 30 minuta, a onda u deset samleti protivnika. Retko mi se to dešavalo, a velika je stvar. Možda je to konsekvenca načina igranja, jer bez poseda, ekipa koja je navikla na to, može imati poteškoće. Teško je bilo igrati protiv Massimilianovih ekipa, jer čak i kada je protivnik slomljen, postojala je misao da će se na kraju izgubiti."

"Šta je Sarrismo? Ne znam. Pročitao sam u Treccanijevom rečniku da je to fudbalska filozofija i ne samo to. Tokom godina sam promenio način pogleda na fudbal i život, ali se nadam da sam ostao isti po pitanju koncepta. Direktna sam osoba, možda i previše, koja želi čuti šta drugi misle i koja želi reći šta misli. Ovo dovodi do okršaja, ali rešivih. Mislim da se tokom godina može promeniti vizija, ali se nadam da nisam promenio koncepte koje sam oduvek imao."

"Nisam se čuo sa De Laurentiisom. Svi misle da smo u lošim odnosima, ali sam mu zahvalan jer se malo puta desilo da navijač Napolija trenira svoju ekipu. To je bio ogroman poklon i zbog toga sam mu zauvek zahvalan. Razlike mogu postojati, ali je to stvar karaktera. Nikad neću reći sa kojim igračima sam se čuo, jer su to privatne stvari. Nisam razgovarao sa Allegrijem, često sa zajedničkim prijateljima tokom leta ga pozovemo. Imao sam teško leto, nadam se da ću imati par nedelja i da se čujem sa njim, sa njim ne razgovaram nikad o ozbiljnim temama."

"Nisam razgovarao sa Higuainom, ne nakon finala u Bakuu. Kao što sam rekao, moram steći utisak o ambijentu i Juveu. On je pod ugovorom sa Juventusom, kada se vrati, imaćemo prilike da pričamo. Uzevši u obzir njegove tehničke kvalitete, može igrati sa bilo kime, ne vidim problem. Rekao sam da zavisi od Higuaina, jer je njegov odlazak iz Juventusa bio traumatičan i zobg toa mu je takva sezona bila. Ukoliko snažno odreaguje, u godinama je kada može odigrati dve ili tri sezone na velikom nivou."

"Srednji prst je grepka sa moje strane, preterana reakcija. Na konferenciji sam tada rekao da je to bio loš gest, usmeren prema 15-20 budala, ne prema Juventusu. Nemam ništa protiv navijača Juventusa, bio sam na klupi među njima. Ukoliko među 45.000 navijača ima 20 budala koji vas pljuju, onda njih ne smatram navijačima Juventusa."

"Bernardeschi mi se dopada, pohvalio sam ga i nakon utakmice Fiorentina-Napoli. Ima tipičan kvalitet velikih igrača: koordinaciju. Zaista mi se sviđa, nedostaje mu kontinuitet, jer odigra velike utakmice, a onda one u kojima može više. Mislim da je u trenutku karijere kada mu se mora odrediti pozicija, gde će igrati u kontinuitetu."

"Koji deo tima treba popraviti? Ne radi se o delu ili pojedincu. Moj način fudbala je drugačiji, ali se moram adaptirati i shvatiti koliko se moj fudbal može adaptirati na Juve. Moram shvatiti koliko mogu doneti, odnosno koliko toga mora biti ostavljeno igračima i njihovim krakteristikama. Stvar filozofije. Ukoliko me pitate za mišljenje, voleo bih da Pjanić odigra 150 lopti, ali je potrebno videti da li se može dovesti u to stanje. Svaka ekipa je kao dete, ukoliko se svi vaspitavaju na isti način, ne budu svi isti. Videćemo šta će ispasti, osvojiti više će biti nemoguće, ali ćemo probati da nastavimo sa pobeđivanjem i zabavljanjem svih."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.