23/02/2019

Preminula Marella Agnelli

u 14:30h / Kategorija:
Preminula Marella Agnelli
Foto: Laurent SOLA/Gamma-Rapho via Getty Images

Crno-bijeli svijet je danas u žalosti, budući da ispraća suprugu jednog od najvećih velikana torinskog giganta. Naime, danas je u Torinu u svojoj 91. godini života preminula Marella Agnelli. Rođena u Firenci Marella Caracciolo di Castagneto se udala za čuvenog Giannija Agnellija 1953. godine, te ostala uz njega sve do njegove smrti 2003.

Počasna predsjednica galerije "Giovanni and Marella Agnelli", Donna Marella obavljala je i funkcije člana Internacionalnog upravnog odbora Salk instituta u San Diegu, kao i Internacionalnog savjeta muzeja moderne umjetnosti u New Yorku. Marella je također vršila i dužnost potpredsjednice muzeja umjetnosti Palazzo Grassi u Veneciji, predsjednice milanske fondacije "I 200 del FAI", potom predsjednice torinske Asocijacije suvremene umjetnosti, kao i predsjednice Nacionalnog povjerenstva globalnog pokreta u edukaciji "United World Colleges". U oktobru 2010. godine ja za posebne zasluge nagrađena i imenovana titulom "Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana". Ovim putem zajednica Ju1897.net portala izražava sućut sa jednom od velikana čuvene familije Agnelli.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.