08/02/2019

Otvorena izložba stripa u Juventus Museumu

u 21:14h / Kategorija:
Foto: Juventus.com

Ispričati priču o ljepoti igre je kompleksan zadatak. Zadatak koji je vremenom bio tema sjajnih pisaca i fotografa, ali i velikih crtača stripa - nešto što se odražava u izložbi pod nazivom "Gulp! Goal! Ciak. Calcio e Fumetti" koja je posvećena svijetu fudbala u stripu. Pomenuta postavka je danas otvorena u Juventus Museumu od strane kustosa Luce Raffaellija, a ista će ostati otvorena do 20 maja. Postavka u Juventus Museumu imat će i svog dvojnika - izložbu postavljenu u Muzeju kinematografije u Torinu, a duo će veličati paralele između filma i stripa uz jednaku temu koja nosi pitanje: "Kako priča o strasti za fudbalom može biti izražena u ovom pripovijedanju u različitim načinima i stilovima?"

Rezultat je jedinstvena priča, budući da strip ima mogućnost zaustavljanja vremena i pripovijedanja stvari na svoj određen način. Postavka ima za cilj otkriti što je moguće više o odnosu između fudbala i stripa, a organizovana je kroz različita poglavlja.

Prvo poglavlje pod nazivom "Heroji fudbala" istražuje poznate karaktere poput engleskog "Roy of the Rovers" osmišljenog od strane Waltera Bootha, potom junaka francuskog stripa "Eric Castel" autora Raymonda Redinga, te čuvenog "Kapitena Tsubasa" japanskog autora Yoichija Takahashija.

"Slučajni fudbaleri" poglavlje je posvećeno likovima iz stripova koji su se povremeno okušali sa loptom, od Simpsona, preko Peppa Pig-a, te od Asterixa do Andyja Cappa, ali i događajima koji su bili vezani uz fudbal (Diabolik).

Kroz poglavlje "Disneyev svijet fudbala" postavka kroz brojne panele predstavlja Dizneyeve junake koji su se susretali sa svijetom fudbala. Postavka se nastavlja poglavljem "Okruglih noseva Mordilla" koje objašnjava kako je veliki argentinski karikaturist uspijevao predstaviti priču o fudbalu kroz svoje obojene junake stripa.

I to nije sve! Postavka je nastavljena kroz stripove koji predstavljaju priču vezanu uz fudbal, poput "Morti di sonno" (Smrtni san, prim. prev.) autora Davida Reviatija, ili Baruovim "The Years of Sputnik". Pomenuti odjeljak nosi nazive "Mali tereni stripova", te "Velike priče o fudbalu", a u istom su predstavljeni i radovi koji prepričavaju fudbalske događaje poput svjetskih prvenstava, velikih utakmica, šampiona, te priče o raznim fudbalskim timovima i super-karikaturama brojnih šampiona i crteža koji ilustriraju poznate pogotke.

Odvojen je i prostor pod nazivom "The vignettes: A rectangle of play" posvećen velikim autorima stripa u kojem su izloženi radovi velikih imena popout Carlina, Forattinija, Giannellija Giuliana, te Silvera, kreatora "Lupo Alberta".

Naredno poglavlje "The cartoons of the ball" predstavlja svijet animacije koji je govorio o fubalu, od primjera filma "I primitivi", "La compagnia dei celestini", kao i "Capitan Tsubasa". Posljednje poglavlje, ali ne i najmanje bitno, govori o Jayu, zvaničnoj maskoti Juventusa.

"Zajednička nit koja povezuje dvije izložbe? Naravno, strip, a time i vrijeme koje je potrebno čitatelju da upije nacrtanu priču," riječi su kustosa Luce Raffaellija. "Koliko sekundi dugo možemo se diviti crtežu sa loptom, koja samo što je izbjegla golmanove vrhove prstiju, dok leti u stražnji dio mreže? Dvije? Dvadeset? Hiljade sekundi? To je nešto drugačije od fudbala i kina, gdje je prolazno vrijeme fiksno, dok u stripovima živi zauvijek. U stripu emocije možemo doživljavati koliko god to dugo želimo."

"Za naš muzej, koji je u međuvremenu postao nacionalna atrakcija, mjesto koje je trajno među 50 najposjećenijih muzeja Italije, ova postavka predstavlja konsolidaciju dijaloga sa drugim gradskim institucijama i sretni smo što danas, ujedno uz Nacionalni muzej kinematografije, imamo priliku to i predstaviti javnosti," riječi su predsjednika Juventus Museuma, Paola Garimbertija. "Postavka 'Gulp! Goal! Ciak! Calcio e Fumetti' ističe ekspresivnu i komunikativnu funkciju oblika priče, poput one u stripovima i animiranim filmovima, čiji šarm ostaje nepromijenjen, baš kao i onaj fudbalski."

Izložba "blizanka" koja je postavljena u Muzeju kinematografije, a koja nosi naziv "Gulp! Goal! Ciak. Cinema e Fumetti", će u isto vrijeme predstaviti analogije i razlike između filma i stripa u periodu stogodišnje historije, s prikazom izvornih ploča nekih od najvažnijih stripova, projekcija i interaktivnih radnih stanica.

Obje izložbe će biti otvorene u periodu od 9. februara do 20. maja i moći će ih se posjetiti uz kupovinu jedne ulaznice u cijeni od 20 eura, a koja će uz pomenuti dvojac dopuštati i posjetu ostatku Juventus Museuma, kao i Muzeja kinematografije u Torinu. Fotografije sa postavke u Juventus Museumu (klik).Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.