24/12/2018

Il Codice Paratici

u 14:01h / Kategorija:
Foto: Alessandro Sabattini/Getty Images
Fabio Paratici, Chief Football Officer Juventusa, bio je gost Gianluce Di Marzia u novom formatu emisije, gde renomirani novinar intervjuiše sportske direktore najboljih klubova u Italiji.

Koja je bila tajna tandema Marotta-Paratici?

"Mislim da smo se dopunjivali. U smislu da sam ja uglavnom bio okupiran tehničkim stvarima: skauting, odnosi sa agentima i određivanje igrača."

Na kraju si ti određivao igrače.

"Da, nakon toga bi bilo razgovora sa njim. Reč je o veoma iskusnohj osobi, koja poznaje fudbal i poznaje cifre, kao i dokle se može stići u pregovorima. Ja sam svojim radom dolazio do poslednje faze, gde je intervenisao Marotta i svojim iskustvom mi je pomagao da što manje grešim."

Kako izgleda mercato Paraticija? Da li je istina da ideš po nekoliko igrača istovremeno, kako bi ometao rivale ili ih naterao da plate više?

"Da, ali mislim da to svi rade. U mom slučaju ne radi se samo o strategiji. Opsesivan sam u nameri da saznam sve o igračima. Kada mi agenti ili moji informatori kažu da neko pregovara sa nekim igračem, želim da saznam kakav je taj igrač. Ovo je stvar koja me veoma stimuliše. Nekada ometam konkurente nesvesno, bez strategije. Ipak, kada se neko informiše o nekom igraču, onda je logično da bude okarakterisan kao pretendent za njegovo dovođenje."

Koji su bili najiscrpniji pregovori?

"Što se trajanja tiče, sa Tevezom. On je bio igrač koga smo kontaktirali na kraju naše prve godine u Juventusu, kada nismo izborili plasman u Ligu šampiona. Morali smo da ponovo pokrenemo Juventus, a bez Lige šampiona igrači teško dolaze. Tevez je momentalno prihvatio, čak i bez Lige šampiona. Na kraju pregovori nisu uspeli zbog raznih faktora. između ostalog i ekonomskih, ali smo ostali u kontaktu pošto sam insistirao na tome da Teveza dovedem u Juventus."

Tema: Cristiano Ronaldo

"Sa Ronaldom je bilo prilično jednostavno, jer je on već na umu imao dolazak u Juventus. Nije imalo potrebe ubeđivati ga. Do 25. maja, nakon finala LŠ, on je već odlučio. Rekao je: 'Ukoliko je Juventus zainteresovan, želim samo u Juve'. Kada smo se videli sa Mendesom u vezi Cancela, Jorge mi je rekao: 'Ti ne veruješ, ali Cristiano želi u Juventus. Rekao sam mu da nije da ne verujem, ali da je teško usaglasiti sve. Predsednik je osoba koja je veoma prisutna u našem dnevnom životu, uvek je sa nama, ili je uvek na raspolaganju. To su bili dani programiranja za narednu sezonu, a dolazak Ronalda nije bio programiran. Rekao sam mu da nam se ukazala važna prilika, ali da me mora saslušati do kraja. Kada se pojavite u njegovoj kancelariji i kada mu saopštite da mora kupiti Ronalda... Sigurno je lepa sportska vest, ali postoji i druga strana. On je odmah shvatio. Mislim da mi je trebao minut da shvatim da on već razmišlja u tom pravcu. Kada sam napustio njegovu kancelariju, verovao sam da možemo realizovati transfer. Agnelli mi je rekao: 'Pusti me da razmislim dan ili dva', ali me je pozvao nakon tri sata. Kako bismo sastavili sve ugovore, zatvorili smo se na tri sata u jednoj vili kod Lago Maggiore sa svim advokatima Juventusa i igrača."

Mercato Contea i Allegrija?

"Conte je bio vezan za funkcionalnost igrača, što olakašava posao onome koji traži igrače. Conte je imao samo jedan sistem igre i logično je bilo tražiti igrače koji su funkcionalni za njega. Allegri je, u tom smislu, puno fleksibilniji. Nema samo jedan sistem igre, puno je otvoreniji, ima više solucija. Stoga, mercato je širi. Srećan sam što sam mogao videti, kao zaljubljenik u fudbal, svakog dana već 10 godina, velike igrače koji su obeležili deceniju. Uživao sam dok sam gledao Pirla, Pogbu, Vidala, Dani Alvesa i Buffona."

Liga šampiona?

"Osvajanje je naša ambicija, ne opsesija"


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.