02/11/2018

Bernardeschi: "Fudbal je strast, glad, cijeli moj život"

u 18:46h / Kategorija:
Bernardeschi: "Fudbal je strast, glad, cijeli moj život"
Foto: Valerio Pennicino - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images

Federico Bernardeschi vjeruje kako je u Torinu napredovao na mentalnom planu, kako je po njegovim riječima "igrač Juventusa poseban po tom kontekstu".

"Fudbal je strast, glad, cijeli moj život," izjavio je 24-godišnjak u razgovoru sa Sky Sport Italia. "Moram priznati da sam zaista sretan. Uklopiti strast u profesiju je nešto izuzetno, nešto što nažalost ne iskusi svatko. Juventus je veličanstven klub i veličanstven stil, čiji je mentalitet bio ključan dio dugogodišnjih uspjeha. Mislim da igrač Juventusa postaje poseban po tom kontekstu."

"Bilo je teško na startu kada nisam igrao mnogo, ali ostao sam miran svjestan činjenice da sam stigao u ogroman klub čija historija govori za sebe. Mislim da svaki igrač mora proći kroz vlastiti proces sazrijevanja prije nego i definitivno može postati dio Juventusovog svijeta. To je jedino prirodno kada se priključite tako velikom klubu. Moram reći da sam tokom proteklih mjeseci osjetio nešto što mi daje dodatan podstrek, iznad svega na mentalnom planu. Uvijek sam radio na svom psihološkom razvoju i mislim da to postaje plodonosno."

"Raznovrsne uloge na terenu? Daje mi osjećaj slobode i sretan sam zbog toga. Uvjeren sam kako moderan fudbaler mora znati pokrivati više od jedne uloge na terenu. Fudbal se promijenio, sada sadrži mnogo više atleticizma i dinamike. Ključno je da budete u poziciji da treneru i saigračima ponudite više opcija na koje se mogu osloniti. Volim biti koristan gdje god je to moguće. Uvijek ponavljam da sam sretan samom činjenicom što igram i što uživam, neovisno o poziciji na terenu."

"Da li sam ikada plakao zbog fudbala? Mislim da je to apsolutno normalno uzimajući u obzir količinu strasti, vremena i požrtvovanja koje unosimo u ovaj sport. Kada ne dostignete postavljeni cilj, ili kada stvari krenu krivim putem, morate odovjiti trenutak kako bi ste ga mogli prevazići. To je bitan dio igre, rekao bih čak i predivan dio igre koji ne bismo trebali ignorisati. Rezultat koji me je rasplakao je onaj iz 2017. godine kada je Italija eliminisana sa Evropskog takmičenja za uzraste do 21 godine u polufinalu protiv Španije. Bilo mi je jako stalo do tog turnira. Osjetio sam jednako u seniorskom timu Italije pod Antoniom Conteom na Evropskom prvenstvu 2016, kao i naravno onda kada se nismo uspjeli kvalifikovati za završnicu Svjetskog prvenstva 2018. godine."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.