04/10/2018

Pismo predsednika Agnellija akcionarima

u 12:06h / Kategorija:
Foto: Chris Brunskill Ltd/Getty Images
Predsednik Andrea Agnelli se akcionarima kluba obratio pismom, u kome govori o izazovima Juventusa i italijanskog fudbala.

Dragi šampioni Italije,

Nacrt budžeta, koji smo dostavili za odobrenje, predstavlja sliku kluba, Juventusa, koji je tokom prethodnih godina napredovao na terenu i van njega i podigao ga na vrh italijanskog i evropskog fudbala, gde je razvoj brz i konstantan, a i omogućio da klub bude među liderima po pitanju prihoda, organizacije i inovacija.

Ciklus od 2010. do 2018. godine je u naš muzej doneo 14 trofeja, uključujući sedam uzastopnih Scudetta, rekord bez presedana, koji možemo poboljšati samo uz nastavljanje niza. Ovakav niz nije nikad viđen u italijanskom fudbalu, stoga morate biti ponosni na ovu eru, koja će ostaviti značajan trag u istoriji Juventusa. Četiri uzastopne Coppe, još jedan rekord koji je teško prevazići, kao i tri Supercoppe zaokružuju ovo poglavlje naše 120-godišnje istorije. Ova administracija namerava da nastavi ispisvanje istorije, sa ciljem da se u ovoj sezoni osvoji svako takmičenje u kome se učestvuje: osmi uzastopni Scudetto, peta uzastopna Coppa, Supercoppa i Liga šampiona, čijem smo osvajanju bili veoma blizu tokom prethodnih godina, pojaviviši se dva puta u finalu, dok smo dva puta bili eliminisani u poslednjim trenucima meča u osmini i četvrtini finala protiv glavnih evropskih konkurenata, koji su u fudbalskom smislu, u našem dometu. Tokom proteklih godina smo videli koliko zamki ima na putu, kao što smo i otkrili da i najmanji detalji i malo sreće u fudbalu mogu biti odlučujući.

Nijedan uspeh ne bi bio ostvaren bez razvoja kluba. Tokom perioda od 2010. do 2018. godine, prihodi su porasli zahvaljujući naporima funkcionerima, koji su profesionalno i naprono radili. Pre tačno pet godina sam predložio da moramo ciljati 300 miliona u prihodima, isključujući prihode od prodaje igrača. Drugu godinu za redom, Juventus beleži prihode od preko 400 miliona, što mu garantuje mesto među liderima u svetu fudbala. Ovaj rezultat je ostvaren zahvaljujći fundamentalnim komponentama, koje su međusobno povezane : 1) Prihodi od UEFA Lige šampiona, dodatni dokaz kako sportska strana mora biti centar razvoja i mora se smatrati kao prioritet, takođe i po pitanju investcijia. 2) Komercijalni razvoj, koji je u usponu zahvaljući dogovorima sa globalnim i regionalnim sponzorima, uz porast našeg digitalnog prisustva, koje donosi direktne prihode i daje nam enormnu vidljivost među milionima ljudi širom sveta.

Danas, Juventus je jedan od najvećih klubova na svetu i mora stremiti da ostane u elitnom krugu globalnih brendova u narednim godinama. Evolucija vrhunskog fudbala prolazi kroz postepenu, trenutno neizbežnu, polarizaciju između klubova. Malo je klubova koji su u stanju da se sa uspehom takmiče u svim takmičenjima. Zadržavanje ove pozicije i potencijalno poboljšanje se ne mogu uzeti zdravo za gotovo, jer je veoma lako pasti sa vrha, dok povratak, što je prethodnih 15 godina pokazalo, iziskuje dug period i velike resurse. Što se evropskih takmičenja tiče, internacionalni okvir je dobro definisan do 2024. godine, kada kalendari i formati takmičenja mogu biti redifinisani. Ovo je područje, gde je vaš klub bio veoma aktivan zahvaljući radu naših menadžera u nacionalnim i internacionalnim instituacijama, kao i mojoj posvećenosti radu na mestu predsednika ECA i izvršnom komitetu UEFE. Tokom narednih šest godina će biti postavljeni temelji za budućnost fudbala, kroz intenzivni dialog između FIFE, UEFE i nacionalnih federacija, pre svega zahvaljući sve većem broju fudbalskih biznismena i investitorima koji obezbeđuju resurse, rizikuju i nameravaju da povećaju vrednost svojih investicija, kao i u drugim ekonomskim sektorima.

Pred nama je šest krucijalnih godina za Juventus i italijanski fudbal. Kao klub, moramo povećati drastično komercijalne prihode kako bi konslolidovali poziciju na vrhu, nacionalno i internacionalno. Potrebne su nam investicije, adekvatne organizativne strukutre i najmanje onoliko entuzijazma, koliko nas je krasilo do sada. Igraćemo utakmice u Italiji i Evropi, ali komercijalni izazov je globalan. Internacionalno, vaš klub mora identifikovati nove forme sponzorstava, nove mogućnosti za digitalno prisustvo i nove načine za proširenje našeg biznisa, sa primarnim ciljem da se obezbede resursi kako bi se zadržao pobednički tim.

Italijanski fudbal se muči da zatvori jaz sa ostalim fudbalskim nacijama, ali znaci podmlađivanja nude nadu, prvi put nakon mnogo godina, da budućnost može biti svetlija. Tokom proteklih sezona, napredak je bio manji nego u Evropi, dok izostanak Italije sa SP predstavlja bolno poglavlje. Glavni akteri u ekonomskom sektoru su poslednji koji vide krizu. Nažalost, italijanski fudbal nije bio izuzetak. Sada, sa velikim poteškoćama, ali u duhu saradnje, Lega Serie A konačno ima upravljačku strukturu. Tokom uvodnih meseci rada, predsednik Gaetano Micciché je uspostavio menadžerski stil koji je tipičan za svet finansija i biznisa, kome pripada, gde je normalno da se projekti i ciljevi procenjuju na osnovu kredibiliteta uključenih strana i izvodljivosti predložene inicijative. Lega Serie A sada legitimno može potvrditi svoje liderstvo, što je njena prirodna uloga, ali je izgubljena tokom mračnih vremena.

Italijanski fudbalski savez, iako ima komisionara, je takođe ostvario neke važne rezultate. Nakon nekoliko godina apelovanja, što niko nije želeo da cuje, B ekipe su konačno uključene u Serie C. Projekat je u embrionalnoj fazi, ali će i drugi klubovi slediti primer Juventus U23 i usvojiće ovaj novi model, koji podrazumeva kompletiranje razvoja fudbalera pripremajući ih za vrhunski fudbal, eliminišući rizik od propadanja talenata nakon izlazka iz omladinskog pogona. 

Ženski fudbal beleži veliki napredak u Italiji. Juventus Women je osvojo Scudetto u prvoj sezoni takmičenja, a od ove godine, ženski fudbal je postao profesionalni, pod patronatom FIGC. To je istorijski korak unapred i dolazi u jeku kvalifikacija italijanske ženske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u 2019. godini. Mora se reformisati ligaški sistem i sistem sportske pravde, na primer, ukoliko želimo da vratimo italijanski fudbal gde zaslužuje da bude, ali smo krenuli ispravnim putem.

Fino Alla Fine...

Andrea Agnelli


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.