20/09/2018

Juventus će uložiti žalbu na isključenje Ronalda?

u 14:47h / Kategorija:
Juventus će uložiti žalbu na isključenje Ronalda?
Foto: Jeroen Meuwsen/Soccrates/Getty Images

Kako prenosi italijanski Sky Juventus bi mogao uložiti žalbu na odluku arbitra da direktnim crvenim kartonom iz igre isključi Cristiana Ronalda, ali isti izvor nagovještava da će do uvažavanja iste teško doći budući da Bianconeri moraju dokazati takozvanu "očiglednu grešku". 

Podsjećamo, Portugalac je isključen u 29. minutu susreta 1. kola grupne faze Lige prvaka između Valencije i Juventusa nakon što je optužen za povlačenje Jeisona Murilla za kosu. Pod članom 9 pravilnika UEFA stoji da "odluke donešene od strane sudaca na terenu su konačne i ne mogu biti razmatrane od strane disciplinskih tijela UEFA." Međutim, "u slučajevima kada je u odluci arbitra involvirana očigledna greška," tada disciplinsko tijelo dobiva pravo razmotriti slučaj.

U slučaju dobivanja dva žuta kartona mogućnost žalbe bila bi ograničena na dokazivanje da se radilo o krivom identitetu okrivljenog, ali po pitanju direktnog crvenog kartona pravila nalažu dokazivanje "očigledne greške".

Prema izvorima Sky Bianconeri će podnijeti žalbu na temelju da je Ronaldo isključen zarad nasilničkog ponašanja, kojeg prema istim nije bilo. Član 56 nalaže da se Juve mora "obratiti Kontrolnom, etičkom i disciplinskom tijelu u roku od 24 sata po okončanju susreta", te pri tom platiti proviziju u visini od 1000 eura koji bi se nadoknadili samo u slučaju da se Ronaldova suspenzija i zaista ukine.

Kako isti izvor navodi žalba će teško biti usvojena, te iako je crveni karton dodijeljen poprilično lakomisleno, teško da zadovoljava kriterij "očigledne greške". Nije bilo niti greške u identitetu isključenog, a Bianconeri bi mogli raspravljati i o tomu da Ronaldo nije učinio ništa vrijedno sankcije, ali u u tom slučaju kazna crvenim kartonom se ne bi mogla ublažiti na žuti karton.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.