17/09/2018

CR7 efekat

u 11:30h / Kategorija:
Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images
Financial Times je analizirao mogućnost komercijalnog naperetka Juventusa nakog angažovanja Crsitiana Ronalda, koji je tokom leta došao iz Real Madrida.

"Ovo je prvi put da su se komercijalna i sportska strana Juvnetus poklopile, kada se procene troškovi i koristi potpisivanja Ronalda. Mogućnost potpisivanja Ronalda je dobro proanalizirana, operacija je imala smisla kada se uzme u obzir sportski aspekt i ono što se dobija van terena," kaže predsednik Agnelli.

Postoje rani signali da se transfer isplaćuje. Dok je pregovarao sa Ronaldom, Juventus je podigao cene karata za 30%. Na dan utakmice, Juventus Store je preplavljen navijačima koji kupuju repliku Ronaldovog dresa, čija je cena 154.95 evra, među najvišima u Evropi. Vrednost kluba na berzi je više nego udvostručena, a klub je dostigao kapitalizaciju od 1.5 milijardi.

"Ronaldo privlači pažnju kao retko ko u svetu sporta. Ronaldo podiže Juventus u grupu klubova, gde nije bio ranije. Ukoliko se pravilno iskoristi, Juventus može zaista profitirati," rekao je Gareth Balch, jedan od osnivača marketinške kompanije Two Circles.

Predsednik Agnelli se na toj poziciji nalazi od 2010. godine i želi da privuče novu, globalnu publiku. Veruje da je Ronaldo katalizator uspeha u ostvarivanju najviših ambicija. To podrazumeva osvajanje najvažnijih trofeja i ostvarivanje prihoda koji su najviši u svetu fudbala. "Planiraćemo, jedan za drugim, presotale korake kako bismo postali broj jedan," naveo je Agnelli. Klub veruje da će Ronaldo pomoći u napretku na finansijskoj lestvici, te da će njegovo igranje u crno-belom dresu ubediti korporativne sponzore da plaćaju više kako bi bili povezani sa Juventusom i Ronaldom. Agnelli kao primer izdvaja Realovo angažovanje Beckhama i PSG-ovo Neymara.

Juvnetusovi prihodi se u ovoj sezoni mogu povećati kroz više novca od TV prava (trenutno 200 miliona, a cifra može ići do 255 miliona ukoliko Juventus dobro odigra u Ligi šampiona), više novca od ulaznica (procenjuje se na 70 miliona, u poređenju sa prošlosezonskih 56.4), povećanje komercijalnih prihoda (114 miliona u prethodnoj sezoni, potencijalno ostvarivih 235 miliona u narednim sezonama).

U Juventusu se nadaju da će Ronaldovo prisutsvo povećati ugovore o sponzorstvima. Tokom 2017. godine, Juventus je od TV prava zaradio više nego Manchester United, koji je najbogatiji klub na svetu. Iako engleski klub ne beleži rezultate na terenu, Manchester United je inkasirao 200 miliona više od Juventusa kroz komercijalne ugovore. Novac mahom dolazi od prozidvođača dresova i sponzora, a Juventus ukupno u tom segmentu zarađuje oko 40 miliona od Adidasa i Jeepa, dok Manchester United inkasira 156 miliona od Adidasa i Chevroleta. Ronaldo može pomoći u anuliranju jaza, Juventus navodi da će u ovoj sezoni ostvariti rekord u prodaji dresova. Porast u tom segmentu će omogućiti klubu da dobije povoljniji ugovor. "Postoji veoma jaka veza između broja prodatih dresova na godišnjem nivou i vrednosti ugovora," rekao je Giorgio Ricci, co-chief revenue officer and the head of global partnerships Juventusa.

Juventus već pregovara sa Adidasom o obnovi ugovora, po kome bi zarađivao drastično više, a isti će biti slučaj i sa Jeepom u narednom periodu. Ronaldo je jedna od najpraćenijih ličnosti na planeti, kombinovano 330 miliona, na Facebooku, Twitteru i Instagramu. Juventus je samo u julu dobio 10 miliona novih pratilaca. Giorgio Ricci navodi da Juventus pregovara sa šest potencijalnih regionalnih sponzora u Kini i Jugoistočnoj Aziji, dok su razne multinacionalne kompanije spremne da otvore pregovore sa Juventusom. Prema Agnellijevim rečima, Ronaldo će Juventusu obezbediti boravak na vrhu, ali po njegovom povlačenju, Juvenus će morati da potpiše novu zvezdu u usponu. "Moramo biti u poziciji da potpišemo novog Ronalda, ali kada ima 25 godina," izdvaja Agnelli.

Na početku tekuće godine, funkcioneri Juventusa su predstavili EXOR-u plan kako nameravaju da unaprede biznis. Plan je podrazumevao i otvaranje predstavništva u Hong-Kongu, koje bi omogućilo bolje povezivanje sa potencijalnim spnzorima u Aziji. 


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.