21/01/2017

Chiellini: "Bio sam blizu prelaska u Romu 2004. godine"

u 12:00h / Kategorija:
Chiellini: "Bio sam blizu prelaska u Romu 2004. godine"
Foto: Valerio Pennicino/Getty Images

Giorgio Chiellini upozorava Juventus da mora ciljati na šesti uzastopni Scudetto iz razloga što to kroz historiju još nikomu nije pošlo za rukom.

"Volio bih osvojiti šesti uzastopni Scudetto," izjavio je Chiellini u ekskluzivnom intervjuu za Corriere dello Sport koji vam u prenosimo u cijelosti. "To je nešto što još nikomu nije pošlo za rukom kroz historiju Calcia i nešto što bi nas napravilo legendom italijanskog sporta. Ovo je prilika koja nam se neće ponoviti i smatram da ćemo čekati još mnogo vremena novi tim koji će imati priliku da osvoji šest titula prvaka Italije u nizu. Zbog toga ne smijemo dopustiti da nam ova prilika isklizne iz ruku. Svi želimo isto i moramo to i ostvariti."

Ipak, Chiellinijeva karijera je lako mogla otići potpuno drugim putem. "2004. godine sam bio blizu prelaska u Romu. Tada su otkupili polovinu moga ugovora, ali su bili zapeli sa situacijom oko Philippea Mexesa. Predsjednik Livorna je bio sve dogovorio sa Romom, rekavši im da će moj ugovor otplatiti drugim igračima tokom januara. Bio sam sretan, prelazak iz Livorna u Romu bi bio veliki korak naprijed. Potom me jednoga jutra nazvao predsjednik Livorna, Aldo Spinelli i rekao mi da se spakujem i krenem u Milan, kako me želi tri ili četiri italijanska kluba. Kada sam konačno bio i stigao u Milan, zatekao sam direktora Rome, Franca Baldinia kako vrijeđa zvaničnike Livorna. Otvorila su se druga vrata sobe, kroz koje sam mogao vidjeti predstavnike Juventusa, te sam u tom trenutku shvatio kako će se moja budućnost znatno mijenjati. To je prava istina o mojoj fudbalskoj sudbini."

Kako Chiellini vidi vrijeme nakon što okonča profesionalnu karijeru fudbalera? "Volio bih da nastavim da radim za Juventus. Na kraju dana Juve je bio moj život i želim nastaviti davati sve od sebe za ovaj klub."

"Allegri? To je osoba koja živi život sa osmjehom na licu. Ukoliko postoji neki problem, on smisli rješenje. Upravo takav je. Takav pristup daje smisao sigurnosti ostatku kolektiva i to je iz mog ugla sjajna osobina i prije svega dar života."

Juventus se tokom ove sezone nešto više mučio u odnosu na prethodne, te dopustio da prednost na vrhu tabele splasne na svega jedan bod. "Trenutno je nešto manje ravnoteže i postoje određene poteškoće da istu pronađemo na terenu. Ne mislim da smo kao tim lošiji ili bolji, ali karakteristike igrača su se promijenile i još uvijek nismo pronašli stabilan identitet."

Chiellini je u ranijem intervjuu pomenuo kako je Juventus izgubio jakog pulena u Paulu Pogbi. "Moje riječi su pogrešno shvaćene i prenesene sa prenaglašenim karakterom. Samo sam bio zaključio i primjetio da se sastav promijenio i da ne možemo očekivati jednaku igru nekada i sada kada u sastavu imamo igrače sa drugačijim karakteristikama. Danas naš tim posjeduje drugačije karakteristike od ranijih sastava i moramo pokušati način da iz ogromnog potencijala koji je na raspolaganju izvučemo maksimum. Iako, nije baš neka novost da je Pogba sjajan igrač."

Chiellini je uvjeren da je budućnost italijanskog fudbala blistava, posebno kada je riječ o defanzivnim igračima. "Daniele Rugani i Alessio Romagnoli su u prethodnim godinama već pokazali koliko mogu i Italija se može opustiti znajući da taj dvojac može enormno mnogo ukoliko sačuvaju strast za napretkom. Također je ove sezone naprosto eksplodirao i Matia Caldara u redovima Atalante."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net Portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net Portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da iste autore sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.