30/05/2016

Juventus: "Umjetnost pobjeđivanja"

u 21:58h / Kategorija:
Juventus: "Umjetnost pobjeđivanja"
Foto: Juventus.com

Večeras je u Juventusovom J-Muzeju postavljen opus slika pod nazivom "L'Arte di vincere" (Umjetnost pobjeđivanja, prim. prev.) koja se sastoji od 34 djela koja ponaosob simbolišu svaki od Scudetta koje je Stara dama osvojila kroz bogatu istoriju, a postavka će biti otvorena za posjetioce do 02. oktobra.

Postavljeni eksponati nastali su od ranih godina 20. vijeka do današnjice, a isti ne predstavljaju samo razvoj umjetničke kreacije u Italiji u posljednjih 100 godina, već i progres najuspješnijeg kluba nacije od svojih prvih dana do danas.

Od skica za strop torinske Teratro Regio Giacoma Grossoa, preko radova Giorgia Morandija i Carla Carra iz 30. godina prošlog vijeka, do trijumfa moderne kako na terenu tako i van njega, kolekcija demonstrira kako su priče Bianconera i italijanske umjetnosti sličnije nego što izgledaju na prvu misao.

Za kuratora izložbe Muca Beatricea, projekat predstavlja doživotni san "udaje" Stare dame za bogatu kreativnu istoriju Italije. "Uvijek sam vjerovao da umjetnost i fudbal trebaju koračati ruku pod ruku, pogotovo kada je u pitanju Juventus," objasnio je Beatrice. "Moj sam je bio da ujedinim bogatu istoriju mog voljenog kluba sa umjetnošću Italije od početka 20. vijeka do današnjih dana, te da demonstriram kako su te dvije istorije sličnije nego što mislite."

Ovaj događaj još jednom prezentira uspjeh J-Muzeja da proširi svoja interesovanja van samog sporta, nakon što je isti javnosti ranije predstavio izložbe "Invasioni ci campo" u saradnji sa GAM (Gradska galerija modernih umjetnosti, prim. prev.), te izložbu radova Enrica Pauluccija pod nazivom "Un pittore in porta".

"I ranije smo prezentirali izložbe u J-Muzeju, ali, ostavljajući postavku sa umjetničke strane gledišta, ova selekcija radova doista egzistira na emocionalnom nivou," izjavio je Paolo Garimberti, predsjednik muzeja.

Generalni direktor Juventusa Giuseppe Marotta dodao je: "Ovaj projekat objedinjuje uzbuđenja sporta i veličine Juventusovih pobjeda sa umjetnošću i kao takav predstavlja lijep konačni proizvod."Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.