25/06/2018

Magliarisi: "Emre je odrastao u ideologiji Juventusa"

u 11:26h / Kategorija:
Magliarisi: "Emre je odrastao u ideologiji Juventusa"
Foto: Valerio Pennicino - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images

Trener Emrea Cana iz djetinjstva, koji mu je na samim počecima fudbalske karijere predvidio crno-bijeli dres torinskog giganta, Antonio Magliarisi govorio je za Gazzetta dello Sport, te otkrio da je 24-godišnjak odrastao u Juventusvoj ideologiji sa Alessandrom Del Pierom kao njegovom referentnom tačkom. "Govorio sam mu da sam bira svoj put kroz karijeru, da uvijek bira najbolji put za sebe... odnosno da nikada ne ide u inter!"

"Još uvijek se naježim kada se sjetim svega toga, moje oči su prepune suza," izjavio je Magliarisi za milanske sportske dnevne novine. "Istu večer kada je stigao u Torino napisao mi je poruku: 'To što sam ovdje je i tvoj uspjeh, san se ostvario.' Emre je još uvijek ono isto dijete, veoma ljubazno stidljivo. Znao sam da se nikada neće promijeniti. U okvirima kućnog odgoja, kao i na terenu, naučen je poštovanju."

"On je odrastao u Juventusovoj ideologiji, sa Del Pierom kao svojom referentnom tačkom. Govorio sam mu: 'Pogledaj ga, ovako moraš i ti šutirati.' U mome domu je uvijek posmatrao vitrinu posvećenu Staroj dami - onima poput mene, Juve predstavlja i donosi osjećaj Italije. Sviđa mi se ideja da sam mu gotovo nesvjesno prenio tu privlačnost."

"Ja sam imigrant, poput njegovih roditelja koji su porijeklom iz Turske. Svjestan sam šta znači odrastati izvan svoje zemlje, kako je biti posmatran drugačijim očima, kada trebate svojim trudom i radom tek zaraditi poštovanje nacije koja te je primila. Njegovi roditelji su ponizni i iskreni, radili su do kasno u večer. Vraćao sam Emrea kući i morao bih ga ostavljati samog, pred vratima kućnog praga. Nije mi se to sviđalo te sam ga vodio svojoj kući, a vikendom je ostajao kod mene."

"Uvijek je znao da, ukoliko ikad potpiše za Juventus, da će me učiniti najsretnijim čovjekom na svijetu. Ipak, govorio sam mu da sam bira svoj put kroz karijeru, da uvijek bira najbolji put za sebe... odnosno da nikada ne ide u inter!"

"Prošle sam mu godine govorio da još uvijek nije spreman za Juve, sada jeste i to 110%. Poharat će šampionat. U međuvremenu sam mu počeo davati instrukcije italijanskog jezika, naučit će ga veoma brzo kako ima jako dobro pamćenje, kao i veliko srce."

"Jednom dok sam ga vraćao kući, dok je još bio dijete, ugledao je kabriolet ispred nas i rekao: 'Vidi kako je lijep automobil, ukoliko ikad mognem sebi priuštiti, kupit ću ti takav.' Bio je to samo mali razgovor. Osamnaest godina kasnije, Emre se pojavio ispred moje kuće sa ključevima i rekao: 'Ispunio sam obećanje.' Jednostavno mi je poklonio kabriolet. Bio je svjestan da to nije morao, želio sam njegovu ljubav, ne njegove novce, ali to je bio njegov način da kaže hvala."

"Ipak, još jedan poklon bi me usrećio... Liga prvaka!  Želim taj poklon brzo kako ne mogu dugo čekati..."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.