25/03/2018

Marotta: "Primarni cilj je očuvati italijansku jezgru tima"

u 18:24h / Kategorija:
Marotta: "Primarni cilj je očuvati italijansku jezgru tima"
Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Getty Images

Generalni direktor Juventusa, Giuseppe Marotta, koji danas ujedno slavi i svoj 61. rođendan, objasnio je za torinsku La Stampa osnovni razlog zbog kojeg se današnja Serie A ne oslanja na italijanske fudbalere.

"Nekoć je, naročito kada su u pitanju bili klubovi sredine tabele, bila rijetkost da se potražuju strani igrači. Ta se potraga za strancima rasplamsala tokom ove decenije iz razloga što je kvalitet mladih italijana opao, ali iznad svega jer su se i mali klubovi naoružali internacionalnim mrežama skautiranja. Sada pred sobom imaju širi izbor i priliku da kvalitetne igrače pronađu po jeftinijim cijenama. Teško da ćemo zbog ere globalizacije ikada više dočekati utakmicu Serie A u kojoj će nastupiti isključivo italijani. Međudržavni odnosi su se promijenili. Tek nekoliko godina ranije bilo bi nezamislivo vidjeti igrača poput Bacary Sagne, da sa takvim CV-jem nastupa za Benevento. Međutim, strani talent je bitan i veliki klubovi nastoje dovesti najbolje kako bi pobjeđivali, ali pružanje prilike italijanima pomaže u smislu pronalaska sopstvenog identiteta. Nije slučajnost da u eri dominacije Juventus posjeduje italijansku jezgru i da je jedan od naših primarnih ciljeva da istu očuvamo nepromijenjenu."

U nastavku je Beppe odgovorio i na pitanje novinara La Stampe koje se odnosilo ka mogućnostima italijanskog fudbala po pitanju revitalizacije italijanskih talenata. "Moramo maksimalno iskoristiti naše mlade akademije, gradeći savezne trening centre po modelima Njemačke i Španije. Fundamentalno je da investiramo u dobro pripremljene trenere. Pored toga, bitno je da se ne plašimo stranih igrača. Zapravo, jedan od aspekata koji nas limitira je činjenica da ne možemo izdavati pasoše mladim igračima rođenim u Italiji, ali čiji korijeni sežu iz drugih zemalja. Takve stvari se širom Evrope uveliko koriste."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.