26/01/2018

Buffon: "Završit ću svoju karijeru u Juventusu"

u 10:34h / Kategorija:
Foto: NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Vratar Juventusa Gianluigi Buffon nagovijestio je da bi mogao nastaviti svoju karijeru i sljedeće sezone, te tvrdi da će svoju karijeru završiti u Juventusu.

"Uskoro ću se sastati s predsjednikom Agnelliem i o tome ćemo razgovarati. Želim ono što je najbolje za momčad, da ocijenim kakvu bih ulogu mogao iznijeti, te da uvidim da li Juventus još uvijek smatra da mogu biti važan. Volio bih to, ali najbolje rješenje mora biti pronađeno od strane kluba, i ako je moguće, da to bude logična i zajednička odluka. Naravno, ne želim postati problem za Juventus ili moje suigrače. Hoću li se rotirati sa Szczesnyjem? Uvijek sam dao prostor drugima i sretan sam zbog toga. On je veliki vratar, i ako osvojimo Scudetto velik dio zasluge će biti njegov. On je budućnost kluba. Hoću li otići u neki drugi klub ako mi Juventus ne ponudi novi ugovor? Ili Juventus ili ništa."

Buffon se potom podsjetio na kritike koje je Dino Zoff dobio nakon 40. rođendana i kako vrijeme utječe na reakcije i reflekse vratara. "To je tema koja me čini zbunjenim i malo mi je neugodno radi toga. Ne želim biti starac koji laže sam sebi, koji se slijepo drži svog naslijeđa. Ove sezone imao sam pogrešku protiv Atalante i pogrešku kod slobodnog udarcu protiv Španjolske. Neke utakmice sam branio kao fenomen, u nekima normalno, u nekima skromno, ali FIFA-a mi je dodijelila titulu najboljeg vratara 2017. godine. Osjećam se isto kao i prije šest godina, ne tražim od svojih trenera da mi sude, nego da mi svaki dan sudi teren." 

"Nećete to vjerovati, ali u ovom trenutku sam sretna osoba bez obzira na ozljedu. Radije bi da se nalazim na otvorenom moru bez goriva nakon što sam se vozio brzinom od sto čvora, umjesto da se polako i tužno vratim u luku. Suze u Milanu izašle su izvan gorčine zbog neuspjeha za koje smo mislili da je nemoguće, to je bila posljedica velike sportske odgovornosti za cijelu zemlju i reakciju čovjeka koji osjeća osjećaje dublje nego kada je imao dvadeset godina. Što se tiče ozljede, ništa se ne događa slučajno. Pauza je bila dobra za mene, poslala mi je jasnu poruku i prisilila me na razmišljanje, a sada osjećam želju da za igrom, što je čudno za moju dob. Što ću sljedeće? Još uvijek ne razmišljam o tome."

"Prije nekoliko dana pitao sam Lippija za savjet, razgovarali smo putem telefona. Rekao mi je da se odmorim, i da gledam svijet nogometa izvana i da shvatim što me doista zanima. Reći ću vam ponovno, ne tražim sigurno utočište, uvijek je bolje živjeti s malo tjeskobe. Uvijek sam živio sa strahom, ali naučio sam živjeti sa tim, postao sam skromniji. Nakon što se povučem, želim raditi, to je sve. Mogu li postati trener? Ako se dogodi, neću biti klupski trener. Imam ženu i troje djece koji su svoj život 28 godina organizirali na minutu. Volio bih imati luksuz dosade. Postoje trenuci u kojima želim biti sam, i da imam pola dana gdje mogu raditi što mi je volja, gdje mi ništa nije zabranjeno," izjavio je Buffon za La Repubblicu.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.