02/01/2018

Buffon: "Juventus je drugačiji klub od ostalih"

u 12:22h / Kategorija:
Foto: Francesco Pecoraro/Getty Images Sport

Vratar Juventusa Gianluigi Buffon kaže da ne može davati savjete vrataru Milana Gianluigi Donnarummi, te tvrdi da je Juventus drugačiji klub od ostalih.

"Pa, Juventus nikada nije u krivu. Ne mogu dati savjet Donnarummi, jer nisam u njegovoj situaciji, i ne znam kakvu emocionalnu povezanost može imati s Milanom. Naravno postoje dvije stvari koje mogu reći, kao što sam već učinio u reprezentaciji, ali ono što čini razliku je ono što imate u svojoj duši. Bonucci? Volim Lea kao brata. Ima zdrave vrijednosti i, stavlja se u određeni kontekst, a to je točka snage, nevjerojatan resurs. Juventusova okolina bila je savršena za njega, žao mi je što je otišao jer se činilo da je izbor donio impulzivni i ponosni čovjek. Često razgovaramo, i odgovorio je da to nije bio impulzivan izbor, da je dobro razmislio prije nego li je donio odluku. Leo se uspijeva usredotočiti na izazove i morao je ponovno pronaći motivaciju. Ja ga poštujem, ali razočaran sam i mislim da je i njemu žao." 

"Kraj karijere? Niti jedan nogometaš ne želi završiti karijeru. Vrlo sam sretan jer sam dosegnuo važnu točku u mom životu i miran sam. Postoje mnoge odluke koje treba donijeti, ali i sama činjenica da sam imao dovoljno sreće da se nalazim u klubu gdje sam cijenjen i gdje imam jako čvrstu vezu sa svima, počevši od predsjednika. Predsjednik Agnelli bio je izvanredan sa mnom, i u posljednjih pet godina mi je stalno ponavljao, da li želim nastaviti braniti ili ne. Tako će biti i ovoga puta. Mnogi su mi rekli da preuveličavam sa svojim izjavama o reprezentaciji, ali kao 40-godišnji čovjek, moram imati osjećaj odgovornosti. Nikada neću biti teret, ali uvijek ću biti tamo u bilo kojem svojstvu i bilo kojoj ulozi onih koji su mi toliko dali, bilo da je to Juventus ili reprezentacija. Hoću li nastaviti karijeru ako Juventus osvoji Ligu prvaka? To je jedina sigurnost."

"Nikada ne bih ponovio utakmicu Italija Švedska. Nismo uspjeli u duhu, stavu i jedinstvu, ali smo otkrili neka svoja ograničenja. Ponovno bih igrao u Cardiffu, jer ako smo protiv Švedske imalii 80-90 posto šanse za prolaz, a protiv Real Madrida u drugome poluvremenu imali smo nedostatak čvrstine koja je uvijek bila naša snaga. Možda smo mislili da možemo igrati otvorenu utakmicu, ali to nije slučaj. Postoje vrijednosti, iskusna momčad mora znati da u određenom stilu, mogu pobijediti bilo koju momčad. Međutim, kada se razina poveća, moraš biti vrlo oprezan. Normalno je da navijači imaju negativne osjećaje, izgubljena finala su opekotine koje ćemo uvijek nositi. Kada smo istrčali na teren, znali smo da će biti teško, ali imali smo povjerenje da možemo odigrati dobru utakmicu."

"Sustav Juventusa promijenio je moj život, promijenio je način na koji vidim svoj posao i put koji se treba proći kako bi se postigli ciljevi, iako sam nešto od toga imao u mojoj obitelji. Imam roditelje i sestre sa sportskom pozadinom. Postoji način razmišljanja Juventusa, i otkriće da je u Torinu bilo dobro samo za mene. Ovaj klub je drukčiji od ostalih jer je u posljednjim desetljećima u Italiji i Europi uvijek bio uravnotežen i pažljiv u potrošnji, te je uspio uravnotežiti financijsku stabilnost sa sportskim rezultatima. Biti član Juventusa nije za mnoge, jer je to iscrpljujuće, ali istovremeno vas to ojača. Vjerojatno je malo zabavnije na drugim mjestima, ali je i manje uspješno. Da sam umjesto Juventusa odabrao Barcelonu? To bi bio još jedan život, druga karijera i nemoguće je znati kako bi se to odvijalo. Recimo samo da sam ostao u tunelu Camp Noua, ali sretan sam što sam odabrao Juventus."

"Nogomet se mnogo promijenio, ima puno više profesionalizma i znanja o svakom aspektu igre, od taktike, pa do hrane. Nogomet je dosegnuo nezamislive razine. Često se kaže da više nema klupskih simbola, ali to je samo pitanje izbora. Ako želite, možete uraditi određene stvari kako biste postali simbol kluba. Naravno, morate pronaći klub koji ima iste ambicije, kao što je Paolo Maldini učinio u Milanu. Kada nisam uspio postaviti pravi primjer? Mnogo puta. Ali dobra stvar, za koju mislim da me ljudi poštuju, je humanost. Ja sam netko tko je griješio, ponekad sam bio povezan  sa situacijama koje nemaju nikakve veze sa mnom." 

"Postoje koraci koje morate poduzeti ako želite postati jači kao čovjek i imati više samopoštovanja. Prepoznajem tiuču pogrešaka, ali mislim da sam transparentna osoba. Kažem što moram reći, ali s poštovanjem, poštujući pravila.  Ne gledam često videa na kojima sam bio vrlo mlad, ali to ne poriče ništa. Taj je lik bio moja snaga, čak i ako se i sam ponekad osjećam neugodno zbog onoga što sam rekao i kako sam to rekao. Taj je dječak bio lud i jak. To više nisam ja, čak i ako ga pogledam sa suosjećanjem."

"Mogu li se baviti politikom? Politika je malo čudan svijet, postoje stvari koje se mogu popraviti, svi to vidimo. Svi pokušavaju, ali nitko to ne uspijeva, kako je to moguće, pitam se? Ako ove stvari nisu fiksne, to znači da impotencija prevladava nad svime. Sastanak sa igračima? U posljednjim godinama postojali su precizni trenuci u kojima smo imali sastanke između igrača. Kada vidim bivše igrače na televiziji kako govore: "u mojim danima.." Želim im reći: "Zar nisi ti pričao u svojim danima?"

"Sastanak igrača nije ništa skandalozno, to je osjećaj odgovornosti onih koji žele promijeniti negativnu situaciju. Ventura je to znao, on je to stimulirao. Koliko krivnje ima Ventura? Nikakve, to nije retorika. Kada ne uspijete, svi su krivi. Postoje povijesni trenuci u kojima jednostavno niste dorasli. Čak i kada smo bili mnogo jači nikada utakmice protiv Švedske nisu bile lake, pobijedili smo 1-0 ili 2-1, i uvijek su to bile teške utakmice. Ovaj put smo se izgubili, isto to se događalo i u drugim vremenima. Igrač koji je najviše potratio svoj talent? Antonio Cassano. Naljubazniji igrač? Tino Asprilla, definitivno. Nakon njega je Simone Pepe,"  izjavio je Buffon za Gazzetta dello Sport.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.