12/11/2017

Marotta: "Sve se u Juventusu svodi na pobjeđivanje"

u 12:05h / Kategorija:
Marotta "Sve se u Juventusu svodi na pobjeđivanje"
Foto: Daniele Badolato - Juventus FC/Getty Images

Generalni direktor Juventusa, Giuseppe Marotta je u podužem razgovoru sa Il Giornale kojeg vam prenosimo u cijelosti govorio o mnogim temama, te između ostalog insistira kako Leonardo Bonucci nije napustio redove torinskog giganta povodom nesporazuma sa Massimilianom Allegrijem.

Da li dugogodišnje rukovodstvo italijanske familije stvara razliku i prednost naspram kineskim ili američkim vlasnicima klubova? "Imati jednu familiju unutar kluba tokom toliko vremena predstavlja smisao pripadanja. Imati jednog od Agnellija u predsjedništvu dodaje na vrijednosti kluba." 

"Rekordni profit? Andrea Agnelli je kreirao pobjednički model. Jezgra modela je naravno fudbal. Ali iza svega morate imati nevidljivi tim koji vas podržava u svakom vašem koraku. Implementirao je ospežnu viziju pridržavajući se dva načela: Raditi na sposobnosti i osnaživanju kluba. I sve se u Juventusu svodi na pobjeđivanje."

Da li je ta filozofija omogućila da se na jednog igrača potroši 100 miliona eura? "Higuainu je kreirana prilika da napusti Napulj u historijskom trenutku u koji smo odlučili investirati. Ipak, ne možete takvo što činiti svake godine."

Jer se ne prodaje Pogba svake godine? "Higuainov transfer je bio okončan prije nego smo odlučilo o puštanju Paula u Manchester United. Ipak, to je olakšalo posao oko Pipite."

A Bonucci? Da li je trener tokom obnove ugovora zahtijevao odlazak Lea? "To nije bio slučaj. Već smo bili pripremljeni na takvo što, kako je u redovnim razgovorima koje klub organizira sa svojim igračima iskazivao nezadovoljstvo."

"Odlazak Danija Alvesa je bio pravo iznenađenje, poput groma iz vedra neba. Napravio je odluku koja se činila da ga vodi ka Manchester Cityu, potom se okrenuo ka Paris Saint-Germainu. Postojao je trenutak kada smo se i sukobili, kako sam zahtijevao profesionalizam i poštovanje spram Juventusa."

"Najveći kvalitet Allegrija jeste njegova svijest da je klub uvijek na isključivo prvom mjestu. Trenersko mjesto smatram jednim od direktorskih, kako mora biti u skladu sa klupskim izgledom. Trener koji se ne bi uklopio u taj kalup ne bi niti imao prostora u Juventusu. Stoga, Allegri savršeno odgovara našem poslovnom modelu."

"Izazovno je održavati tim svježim nastavljajući sa obnavljanjem. Naravno, dijelom moramo budno motriti na financijske zahtjeve kluba, te istovremeno sa druge strane zahtijevati maksimum sportskih rezultata. Na torti je nedostajala samo glazura, ali šest uzastopnih Scudetta, te dva finala Lige prvaka iz posljednje tri godine dokazuju da smo činili ispravne odluke."

Smatrate li da je Matuidi preplaćen? "Apsolutno ne. 20 miliona za igrača koji donosi jake fizičke kvalitete u tim, te uz to posjeduje odličan karakter je solidan posao. Pomislimo li uz to da smo Bonuccija prodali za 42..."

Sljedeće godine je prioritet odbrana? "Tu je Caldara, ali također i misao kako nešto trebamo dodati. To ćemo i učiniti."

Da li je teško obnavljati klub. Ostaje li težište na italijanima? "Uvjeren sam u to da ukoliko želite osvojiti nešto u Italiji, da kičma tima mora biti sastavljena od italijana. Kada putujemo na noge provincijskim klubovima, strancima je teško pojmiti da mali klubovi uvijek daju maksimum od svojih mogućnosti protiv Juventusa."

Da li je vaš Juve najsnažniji? "Uvijek se govori kako je posljednji tim najjači. Ja bih radije rekao da je ovaj najuravnoteženiji. Mogu li još nešto dodati? O nama, uvijek govorim u množini, kako svoje zasluge dijelim sa svojim kolaborantima. Čast mi je reći da je veličina poput našeg sportskog direktora, Fabia Paraticija moj produkt."

Na kojem je nivou forme trenutno Juventus? "Na oko 70%." Ali Napoli igra bolje? "Svaki tim posjeduje svoj DNK." Liga prvaka? "Ovisi o mnogo faktora. U Istanbulu smo eliminisani zbog terena i snjega. Ipak, u posljednjim godinama osvajao je tim za kojeg se smatralo da je najjači."

Vaša budućnost? "Moj put nije završen. Prije svega imamo izazov koji se zove osvajanje Lige prvaka. Ne bih se mogao vidjeti u nekom drugom klubu. Ukoliko Agnelli zatraži moj odlazak, potražit ću svoje mjesto u Savezu."

Uvođenje VAR tehnologije može predstavljati dodatni motiv za osvajanje sedmog Scudetta u nizu, kako biste dokazali onima koji tvrde da Juventus ima prednost ispred arbitara? "Još uvijek imamo obavezu slaviti Scudetto, izgrađeni smo za to. Ne osvojiti šampionat bi predstavljalo poraz. Ne bojimo se VAR-a, on može legitimisati naše pobjede."

Šta se dešava sa Dybalom? "Nije imao vremena biti talent, morao je odmah postati šampion i to je prihvaćeno prirodnim. Mi mu moramo uvijek biti na raspolaganju."

Od calciopolija do istrage o prodaji ulaznica, Juventus je uvijek na oku. Zašto je to tako? "Najveći uvijek izazivaju zavist okoline. Na tom su nastale kulture zavisti, kao i kultura poraza."

"Reforma italijanskog fudbala? Tavecchio je svjestan da italijanski fudbal treba reformu. Sistem ne može podržati 102 kluba. Nema dovoljno pokrovitelja, nema održivosti. Uvjereni smo da bi skraćenje lige na 18 učesnika bio pravilan potez, kao i da su ključna osnivanja B timova. Imam na umu neki vid Serie A2 podijeljene u tri skupine."

To bi pomoglo i u razvoju mladih? "Svakako, teško je mladiću preko ljeta preći iz Primavere u prvi tim."

Pirlo je napustio profesionalni fudbal, Gigi ga slijedi. Ima li mjesta u Juventusu i za njih? "Šampioni su po mom mišljenju oni koji odlazeći ostavljaju mnogo drugima za učenje. Oni su to i učinili. Ipak, ta odluka je na predsjedniku. Fudbal je sportski fenomen, ali i posao. Morate imati određene vještine. Smatram da svi klubovi moraju biti sastavljeni i od bivših šampiona koji mogu prenijeti poruku na nove generacije. Takav je i naš potpredsjednik, Pavel Nedved."

Koja su tri vaša najbolja poteza? "Prodaja Casiraghija Bonipertijevom Juventusu, to je bio znak sudbine. Potom povratak Cassana iz Real Madrida u Sampdoriju, značio je povratak talenta. Treće, afera oko Pogbe i Manchester Uniteda, to je snažno profesionalno postignuće."

Tko je Marotta? "Strastveni ljubitelj fudbala. Svjestan svojih mana i grešaka." 

Od djetinjstva u fudbalu? "Odrastao sa preko puta stadiona Varesea kojeg ću kasnije voditi. Tu sam naučio mnogo o umjetnosti fudbala, od odabira čepova za kopačke, pumpanja lopti, košenja trave, održavanja odnosa sa arbitrima. Bio sam mudar da shvatim kako se mijenja uloga sportskog direktora. U mom sektoru nema kompetitivnosti. Ako mi neko kaže: 'Kupio sam klub, posavjetuj me u vezi menadžera', onda bih se namučio da nabrojim četiri imena."

Da li je bio bolji fudbal osamdesetih godina prošlog vijeka? "Da, bio je to fudbal prepun romantike. Fudbal koji je opisao Umberto Saba u Goalu: 'Il Portere e caduto'. Sada igrači idu uvečer u restorane, sada su dio kompanija. Uskoro će klubu biti potreban i psiholog."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.