25/10/2016

Agnellijev govor na sastanku akcionara

u 14:14h / Kategorija:
Foto: Juventus.com
Predsednik Juventusa, Andrea Agnelli, govorio je o napretku kluba tokom prethodnih godina i globalnim promenama u fudbalu.

"Ponosni smo na ono što je urađeno u prethodnih pet godina. Posebne zasluge idu onima koji su osvojili svih pet Scudetta, govorim o Buffonu, Barzagliju, Bonucciju, Chielliniju, Marchisiu, Padoinu, Caceresu i Lichtsteineru. Ovi igrači su bili protagonisti svih uspeha. Moram se naravno zahvaliti Marotti, Nedvedu i Paraticiju. Juventus živi za uspehe, za one koji će tek doći. Veliki evropski klubovi ostvaruju ogromne prihode, Juventus je na sredini. Napredak Juventusa u prošlim godinama je značajan, od 172 do 388 miliona prihoda. Takođe smo minus od 26 miliona pretvorili u profit od 52 miliona. Moja vizija vođenja klub podrazumeva oslanjanje na tri stuba, gde je sport najvažniji."

"Prošle godine smo igrali u finalu Lige šampiona, a utakmice sa Bayernom su u Kini podjednako praćene kao finale Lige šampiona. Naši izazovi su klubovi iz Engleske i Španije, dok je naš model minhenski Bayern. U Italiji ima velikih organizacija poput Enela i Enija koje i ne investiraju u fudbal. PSG i Manchester City su u brzoj ekspanziji, zahvaljujući dobroj komercijalizaciji. Četvorogodišnji plan akcionara Juventusa je uverljiv i mogu reći da će omoguciti klubu da bude kompetitivan na internacionalnom nivou."

"Ekonomski rast je 25%, stoga je jasno da je ovaj sektor u porastu i da nema nikakve krize. Kada govorimo o TV pravima, može se videti da su prihodi u Engleskoj porasli 71%, u Španiji 50%, u Nemačkoj 83%. Što se Serie A tiče, rast je 20%, što je značajno, ali nije na nivou ostalih evropskih liga. Fudbal raste i napreduje, što pokazuje porast u prihodima od sponzorstava na od 75% kod velikih evropskih klubova."

"Ne možemo igonirisati tržište Kine, jer se mogu primetiti velike investicije. Čak i u MLS-u ima prihoda od 600 miliona, što je na nivou velikih evropskih klubova. Moramo gledati ka istoku i ka zapadu. Nakon Supercoppe naprekidno radimo u Kini. Potpisali smo komercijalne ugovore i poslali naše legende da igraju tamo. Zahvaljući radu na kineskom tržištu, već se mogu videti povećani prihodi sa te strane. Američkom tržištu ćemo se posvetiti u 2017. godini."

"Reforma Lige šampiona je u svačijem interesu. Dogovor između klubova i UEFE će dovesti do napretka, dok će ostaviti otvorene ideje za budućnost. Sport ima 2 milijarde fanova na svetu, od čega je 1.6 milijardi fudbalskih fanova. Dva najveća događaja su finale Lige šampiona i Super Bowl. Liga šampiona donosi 2.4 milijarde, dok NFL duplo više uz deset puta manje navijača."

"Termin Lige šampiona od 20:45 nije adekvatan, jer se u Aziji tada spava, dok su u Americi ljudi na poslu. Odlučili smo da igramo u drugačijim terminima, s tim što će postojati dva. Novi format Lige šampiona će prioritet dati najbolje rangiranim ligama. To je dogovor koji favorizuje klubove i sada ga možemo definisati sa našim partnerima iz UEFE. Dijalog sa predsednikom Čeferinom je otvoren. Cilj je da Liga šampiona postane najveće takmičenje na svetu, u smislu propraćentosti i relativne neizvesnosti ishoda."

"Još jedan cilj je da povećamo učešće dece u fudbalu, moramo pospešiti taj aspekt, koji je u padu u Italiji tokom prethodnih godina. Imamo nekoliko ideja za reformu fudbala: sportska infrastruktura, B timovi i reforma liga. Srećan sam kada čitam intervjue kolega koji raspravljaju o tome. Dijalog između klubova mora biti učestaliji za dobrobit fudbala. Ne smemo se plašiti promena koje bi poboljšale fudbal."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.