07/03/2016

Na današnji dan: 07. mart

u 21:45h / Kategorija:
Na današnji dan: 07. mart

07. mart je kroz historiju bio izuzetno uspješan za Bianconere. Stara dama je slavila brojne pobjede kako u okviru italijanskih šampionata, tako i u evropskim natjecanjima, a na današnji dan rođena su i dva bivša fudbalera Stare dame.

1915. godine na današnji dan u Italiji je na rasporedu bilo 5. kolo polufinalnog dijela natjecanja grupe A pod tadašnjim nazivom "Prima Categoria" (prva kategorija, prim. aut.), a Stara dama je na Campo Sportivo Sant'Elena gostovala Veneziji, te slavila rezultatom od 5:2. U listu strijelaca se davne nedjelje tri puta upisao Lorenzo Valerio Bona, te po jednom Ernesto Boglietti i Giuseppe Giriodi za tim Bianconera, dok su golovi za domaći tim bili djelo Stortoa, te Juventusovog veznjaka, Carlo Bigatta koji je autogolom zatresao vlastitu mrežu. Stara dama je završila na trećem mjestu polufinalnog dijela natjecanja grupe A sa četiri boda zaostatka za šampionskom generacijom Genoe.1920. godine na današnji dan Juventus je u okviru 6. kola Polufinalnog dijela šampionata u Casaleu gostovao istoimenoj ekipi, te slavio minimalnu pobjedu golom Lorenzo Valerio Bona iz 55. minuta utakmice. Kroz polufinalnu fazu se Stara dama plasirala sa prve pozicije, da bi u Finalnoj fazi takmičenja, tada znanoj kao Prva kategorija završili na drugoj poziciji tabele iza intera.

Sezona 1942/43, Mario Ventimiglia u dresu Stare dame
1921. godine na današnji dan u Sanremo, Italija, rođen je Mario Ventimiglia, napadač koji je boje Stare dame nosio u sezoni 1942/43. Mario je prve fudbalske korake napravio u lokalnom Sanremeseu, sa kojim je 1938. godine potpisao i prvi profesionalni ugovor. Četiri godine polsije potpisao je za Juventus-Cisitalia, te u narednoj sezoni u crno-bijelom dresu nastupio u 14 navrata, te pri tom postigao i 5 pogodaka. Već naredne godine preselio se na klupu Ligurie, preko koje je svoju igračku karijeru nastavio u Sampierdareneseu i Savoni, da bi istu okončao u svom prvom i matičnom Sanremeseu 1956. godine. Nakon igračke karijere Mario se bavio i trenerskim poslom, te je tokom narednih godina vodio Sanremese, Albengu i Imperiju. Preminuo je 06. juna 2005. godine u rodnom Sanremu u starosnoj dobi od 84 godine.

1926. godine na današnji dan u Italiji su na rasporedu bile odgođene utakmice 13. kola Preliminarne lige sjevera - Grupe B, a naš Juventus predvođen Mađarom Jenő Károlyem je na Stadio di Corso Marsiglia ugostio Padovu, te slavio rezultatom od 3:2 nakon što se u listu strijelaca za novu pobjedu Stare dame upisali Pietro Mario Pastore, Ferenc Hirzer i József Viola. Golove za poražene goste su tog dana postigli Feliciano Monti, te autogolom napadač Stare dame, Luigi Ferrero. Stara dama je u sezoni 1925/26 završila na prvom mjestu Preliminarne lige sjevera - Grupe B sa 8 bodova prednosti ispred Cremonesea, te se plasirala u finalnu završnicu, takozvanu "Prima Divisione". U polufinalnom "tromeču", Stara dama je nastupila pod vodstvom novog trenera - Mađara Józsefa Viole, kako je Jenő Károly preminuo uslijed posljedica srčanog udara koji je doživio tokom polufinalnog dvomeča u kojima je nakon dva remija eliminisala Bolognu, da bi u finalnom dvomeču bila bolja od Alba Rome, te podigla svoj drugi historijski pehar prvaka Italije.

1943. godine na današnji dan Juventus-Cisitalia je na Stadio Benito Mussolini (današnji Stadio Comunale, prim. aut.) u okviru 23. kola šampionata ugostio Bari, te slavio ubjedljivu pobjedu rezultatom od 5:0. Dva gola su za novu pobjedu Bianconera davnog nedjeljnog popodneva slavio je Riza Lushta, te po jedan Ugo Locatelli, Felice Placido Borel, te Vittorio Sentimenti. Stara dama predvođena Virginiom Rosettom je sezonu 1942/43 završila na trećoj poziciji tabele sa sedam bodova zaostatka za Torinom.

Sezona 1984/85, Bruno Limido u dresu Stare dame
1961. godine na današnji dan u Vareseu, Italija, rođen je Bruno Limido, veznjak koji je dres Stare dame nosio u sezoni 1984/85. Bruno je prve fudbalske korake napravio u redovima mladih generacija lokalnog Varesea sa kojima je 1978. godine potpisao i svoj prvi profesionalni ugovor. 1984. godine je preko Avellina stigao u redove Stare dame, u kojoj je u narednoj sezoni svega 4 puta oblačio crno-bijeli dres. Sa Juventusom je u istoj sezonu osvojio Superkup Evrope, te Ligu prvaka. Već naredne godine preselio se u Bergamo potpisavši za Atalantu, a igračku karijeru je nastavio u Bologni, Lecceu, Ceseni, Solbiateseu, da bi istu 1992. godine okončao u redovima svog prvog i matičnog kluba, Varesea.

1965. godine na današnji dan na rasporedu su bile utakmice 24. kola italijanskog šampionata, a Juventus je na stadionu Comunale ugostio Genou, te slavio ubjedljivu pobjedu rezultatom od 7:0. Nedjeljnog popodneva dva gola za novo veliko slavlje Stare dame postigao je Gino Stacchini, te po jedan Carlo Dell'Omodarme, Gianfranco Leoncini, Giampaolo Menichelli, Luis del Sol Cascajares, te Dino Da Costa. Juventus predvođen Heribertom Herrerom je sezonu 1964/65 završio na 4. mjestu tabele sa 13 bodova zaostatka za milanskim interom.

1971. godine na današnji dan u Italiji su se odigravali mečevi 20. kola šampionata, a Juventus Čestmíra Vycpáleka (trenersku palicu je tokom februara preuzeo od Armanda Picchia, prim. aut.) ugostio je Napoli na stadionu Comunale u Torinu, te slavio trijumf pri rezultatu od 4:1 golovima Franca Causia, Pietra Anastasia, Roberta Bettege i Giuseppea Furina. Jedini pogodak za Partenopee slavio je tog dana Mario Zurlini. Stara dama je sezonu 1970/71 završila na četvrtom mjestu šampionata sa jedanaest bodova zaostatka za prvoplasiranom ekipom intera.

1976. godine na današnji dan Stara dama je u okviru 20. kola šampionata gostovala Laziu na Stadio Olimpico di Roma, te slavila pobjedu rezultatom od 2:1 golovima Roberta Bettege, te autogolom Lazievog Sergia Petrellia. Jedini pogodak tog dana za domaćine Juventusov Claudio Gentile pogodivši vlastitu mrežu. Stara dama predvođena Carlom Parolom je sezonu 1975/76 završila na drugoj poziciji italijanskog šampionata, sa dva boda zaostatka za gradskim rivalima.

1982. godine na današnji dan Juventus Giovannia Trapattonia je na Comunaleu u okviru 21. kola Serie A ugostio Torino u 141. Derby della Mole, te slavio pobjedu rezultatom od 4:2. Novu pobjedu Staroj dami donio je sa dva gola Gaetano Scirea, uz golove Marca Tardellia i Liama Bradya, dok su golove za Granatu tog dana slavili Alessandro Loris Bonesso i Giuseppe Dossena. Bianconeri su sezonu 1981/82 završili na prvom mjestu tabele Serie A, te slavili svoj 20. Scudetto, te dodali drugu zlatnu zvjezdicu na crno-bijeli dres.

1984. godine na današnji dan su u Evropi na rasporedu bile prve utakmice UEFA Kupa pobjednika kupova, a Stara dama predvođena Giovannijem Trapattonijem je na neutralnom terenu Stade de La Meinau u Strasbourgu gostovao finskoj Haki, te slavio minimalnu pobjedu golom Beniamino Vignola iz posljednje minute regularnog dijela meča. Novom pobjedom jednakim rezultatom u uzvratu Stara dama je nastavila putovanje evropskim natjecanjem u kojemu je opstala do samoga kraja, te podigla svoj prvi i jedini trofej pobjednika UEFA Kupa pobjednika kupova. U istoj sezoni Bianconeri su slavili i svoj 21. Scudetto.

1990. godine na današnji dan na rasporedu su bile prve utakmice četvrtine finala Kupa UEFA, a Juventus Dine Zoffa je u Hamburgu gostovao istoimenoj ekipi, te slavio pobjedu rezultatom od 2:0 golovima Salvatorea Schillacia i Pierluigia Casiraghia. Porazom u uzvratu u Torinu rezultatom od 2:1 Stara dama se ipak plasirala u daljnji tok natjecanja, a evropski san nastavio se u sezoni 1989/90 do samoga kraja, gdje je Juventus nakon finalnog dvomeča protiv Fiorentine slavio svoju drugu titulu Kupa UEFA. Evropski trofej nije ostao usamljen u tribinama Juventusa, budući da su Bianconeri u istoj sezoni slavili i svoj 8. trofej prvaka Coppa Italia.

1991. godine na današnji dan u Evropi su na rasporedu bile prve utakmice četvrtfinala UEFA Kupa pobjednika kupova, a Stara dama predvođena Luigijem Maifredijem je na Stade de Rocourt u Liegeu gostovala istoimenoj ekipi, te slavila pobjedu rezultatom od 3:1 golovima Roberta Baggia i Júlia Césara da Silve, uz autogol Bernarda Wégria. Jedini pogodak za domaći tim tog dana postigao je Jean-Marie Houben. Novom ubjedljivom pobjedom u Torinu Stara dama se domogla polufinala natjecanja u okviru kojeg je ipak eliminisana od strane Barcelone. 

1993. godine na današnji dan na stadionu Comunale u Torinu Juventus je ugostio Napoli u okviru 22. kola Serie A, te slavio pobjedu rezultatom od 4:3. U listu strijelaca su se tog dana za domaćine upisali Paolo Di Canio, David Platt, Fabrizio Ravanelli i Andreas Möller, dok su pogotke za poražene Partenopee slavili Gianfranco Zola, te tada tek budući Bianconeri Ciro Ferrara i Daniel Fonseca. Stara dama predvođena Giovanniem Trapattoniem je sezonu 1992/93 završila na četvrtoj poziciji tabele Serie A, sa 11 bodova zaostatka iza Milana. Stara dama je opak donijela trofej u Torinu budući da su Bianconeri u sezoni 1992/93 slavili svoj treći trofej osvajača Kupa UEFA.

Snimak cijele utakmice:

1999. godine na današnji dan u Italiji su na rasporedu bile utakmice 24. kola šampionata, a Juventus predvođen Marcellom Lippiem je na Stadio Luigi Ferraris gostovao Sampdoriji, te slavio pobjedu rezultatom od 2:1 golovima Nicole Amorusoa i Filippa Inzaghia, dok je jedini pogodak za genovljane proslavio Ariel Arnaldo Ortega. Stara dama je u sezoni 1998/99 završila na 7. poziciji tabele Serie A sa 16 bodova zaostatka za šampionskom generacijom Zaccheronievog Milana.

2006. godine na današnji dan odigravale su se uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka, a Juventus Fabia Capella je nakon gostujućeg poraza rezultatom od 3:2 na Delle Alpiju ugostio bremenski Werder, te slavio tijesnu pobjedu rezultatom od 2:1 golovima Davida Trezegueta i Emersona. jedini pogodak za njemački klub slavio je tog dana Johan Micoud. Evropski put Bianconera u sezoni 2005/06 potrajao je ipak samo do narednog, četvrtfinalnog dvomeča, u okviru kojeg je eliminisan od strane Arsenala. Ipak, titula je stigla u Torino u istoj sezonu, budući da su Bianconeri završili Serie A na prvoj poziciji tabele sa 15 bodova prednosti ispred milanskog intera, proslavivši svoju 29. titulu prvaka Italije.


2009. godine na današnji dan na rasporedu su bile utakmice 27. kola Serie A, a Bianconeri predvođeni Claudiem Ranieriem su na torinskom Olimpicu gostovali Granati u zvaničnom 182. Derby della Mole, te slavili pobjedu golom Giorgia Chiellinia iz 80. minute meča. Juventus je sezonu 2008/09 završio na drugoj poziciji tabele italijanskog šampionata sa 10 bodova zaostatka za interom.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net Portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net Portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da iste autore sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.