16/10/2015

Predstavljen projekat J-Village

u 18:07h / Kategorija:
Predstavljen projekat J-Village
Izvor fotografije: juventus.com

U prostorijama Juventus stadiona danas je predstavljen projekat koji predstavlja reizgradnju i modernizaciju Continassa (prostor od 260 hiljada kvadratnih metara pored Juventusovog stadiona, na kojem su danas administrativno sjedište, razni sportski, te višenamjenski objekti u vlasništvu Stare dame, prim. prev.), koji je prema riječima generalnog financijskog direktora Juventusa, Alda Mazzie, bio "sljedeći logičan korak". 

Ovog jutra generalni financijski direktor Aldo Mazzia je otkrio plan projekta J-Village u prostorijama "Gianni i Umberto Agnelli," koje se nalaze u sklopu muzejskog dijela stadiona, dijelu koji je u posljednje četiri godine primio 3,9 miliona posjetilaca. 

Kako Mazzia objašnjava, otvorenje novog centra pokraj stadiona predstavlja "veliki korak naprijed" u Juventusovoj historiji, dok će napušteni prostor biti nanovo izgrađen i činiti će zaštitu investiciji koja je uložena tokom četiri posljednje godine (155 milona eura). Koncentrirati će sav klupski rad na jedno mjesto, i pripomoći razvoju grada Torina, kako u investicijskoj potpori (oko 100 miliona eura), kao što će rezultirati i novim brojnim radnim mjestima. 

Mazzia je prikazao ključne nivoe projekta na terenu koji je od strane opštinskog savjeta Torina odobren 2012. godine, i koji određuje 147 hiljada kvadratnih metara zemlje projektu J-Village, od kojih nešto manje od 35 hiljada kvadratnih metara posjeduje građevinsku dozvolu za izgradnju zgrada. 

Danas je obznanjeno da bi se i samo sjedište kluba u skoroj budućnosti moglo preseliti u jedan od historijskih objekata Continasse, a radovi na tom objektu koji su usmjereni ka osiguranju sigurnosti su već započeli tokom avgusta tekuće godine. 

"Stadion je postao model uspjeha za sve ostale gradove i klubove Italije," glasila je jutrošnja izjava Stefano Lo Russa, ministra urbanizma grada Torina. "Na ovaj projekat gledamo kao na ogromno ostvarenje, rezultat izvrsne suradnje glavnih aktera ovog procesa. Pozitivan odnos između Juventusa i grada Torina izrodio je projekat koji će pokloniti novi dašak života cijelom gradu. Ovaj centar postati će žila kucavica Torina i atrakcija koju će svaki turist koji posjeti glavni grad Piemotnea morati posjetiti." 

Nakon njegovog govora, prisutni su mogli čuti i otvoreno pismo gradonačelnika Torina, Piera Fassina, koji je naglasio da je zahvaljujući J-Village "dat novi dašak života i kako će isti predstavljati punopravni dio grada Torina. Investiranje u Torino i njegovu okolinu je veoma pozitivna poruka, kao i prilika za svakoga." 

Nakon pisma gradonačelnika, govornicu je zauzeo Alberto Bollea, direktor Accademia SGR S.p.A., društva pod kontrolom Banca del Sempione S.A (jedne od vodećih švicarskih banka, prim. prev.), čiji je zadatak bio objasniti strukturu finansiranja projekta. "Investitore predstavljaju Juventus (koji posjeduju zemljište i prava na izgradnju), te banke (Unicredit i UbiBanca po 50%) u ukupnom iznosu od 65,5 miliona eura." Bollea je u nastavku objavio rokove izgradnje, te prema njegovim riječima konstrukcija novog sjedišta Juventusa, novog Juventusovog trening centra (JTC), urbana infrastruktura, J-Hotel, ovlaštena trgovina, kao i škola bi trebali biti dovršeni do ljeta 2017. godine. 

Od tog trenutka otpočela je konferencija za medije, a Aldo Mazzia je preuzeo riječ i objasnio ključna načela budućeg J-Villagea. Prezentacija je započela uvidom u nove trening prostore prvog tima (JTC - Juventus Training Center), koji bi bili vremenom dostupni i B timu. JTC će okupirati 34% ukupnog zemljišta i imati će četiri trening terena, od kojih će jedan biti pokriven umjetnom travom. 

J-Hotel će biti izgrađen pored JTC, a posjedovati će parking zonu od 5000 kvadratnih metara, 155 hotelskih soba, i biti će Juventusova stalna baza. Klub će zauzeti 32 od tih soba, restoran, konferencijsku salu, kao i prostor za relaksaciju igrača i trenerskog tima. Ostatak soba biti će dostupni posjetiocima stadiona, muzeja, klupskog sjedišta (turističke posjete prim. prev.). 

J-Village će se moći pohvaliti i sa internacionalnom školom (ISE) sa anglo-saksonskim nastavnim planom i programom. Institucija će primati do 600 studenata i biti će vođena od strane Evropske internacionalne škole (ISE). 

Ovlaštena trgovina je još jedna od važnih dodataka projektu koji je obznanjen ovoga jutra. Objekat je namijenjen mladim naraštajima i njihovim familijama i uključivat će prostor za zabavu, restoran i maloprodajni dio čiji se broj posjetilaca predviđa na 750 hiljada godišnje. 

Izgradnja J-bolnice je već u toku i predviđeno otvaranje je već u januaru naredne godine, i kao takva neće biti dio J-Villagea, ali će stajati u blizini muzeja. J-bolnica (J-Medical) je objekt namijenjen sportskoj medicini i rehabilitaciji prvog tima, i biti će otvoren medicinskoj akademiji, kao i privatnim pacijentima. 

J-VillageNa kraju, generalni financijski direktor Juventusa objasnio je i plan izrade novog prilaza koji će voditi prema Corso Gaetano Scirea, kao i Bosch/Iren elektrane koja će električnom energijom snabdjevati sve navedene objekte. 

Konferenciju za medije zatvorio je zahvalivši brojnim učesnicima u projektu, zahvaljujući kojima će J-Village uskoro postati realnost.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.