23/10/2015

Agnelli: "Ne kritikujemo Allegrija"

u 17:56h / Kategorija:
Agnelli: "Ne kritikujemo Allegrija"

Na današnjem sastanku dioničara Juventusa, predsjednik Andrea Agneli istakao je kako promjene u timu ne mogu biti opravdanje za lošu poziciju na tabeli italijanskog prvenstva. 39-godišnjak je na sastanku dioničara govorio o već poznatim problemima italijanskog fudbala, ali i o lošoj poziciji Bianconera na startu sezone. 

"Neke promjene su neophodne i ne smijemo se zadovoljiti trenutnom situacijom," izjavio je Agnelli. "Struktura italijanskog fudbala je zastarjela i reforma u ligama je neophodna. Nažalost, današnja Serie A predstavlja samo tranzitno mjesto za igrače poput Artura Vidala, kao i za slučajne anomalije na tržištu poput Carlosa Teveza. Italijanski fudbal je u ekonomskom padu gdje postoji prevelik broj posudbi, promjene su potrebne, a 2016. godina će biti ključna." 

U nastavku izlaganja stanja dioničarima predsjednik kluba se osvrnuo i na lošu formu Sare dame, naglasivši da uprkos većim promjenama u rosteru tima tokom prethodnih mjeseci, ipak ne postoje opravdanja za svega dvije pobjede u dosadašnjem izdanju Serie A. 

"Nakon rekordne sezone imali smo hrabrosti za određene promjene," dodao je Agnelli. "Bili smo svjesni kako će ljetne promjene donijeti određene probleme, ali ni u kojem slučaju da opravdaju 14. poziciju na tabeli. Investicije koje smo napravili garantuju uspješnu budućnost i želimo se nanovo priključiti vodećim klubovima."  

U daljenjem izlaganju predsjednik se osvrnuo na skoro 10 godina popularnu temu oko odštete koju Juventus zahtjeva nakon loše sprovedenog procesa tokom calciopoli skandala 2006. godine. Stav Juventusa je jasan, te klub nakon nepoštenog suđenja zahtjeva da se oduzeta Scudetta vrate, kao i nadoknadi nastala šteta u iznosu od 444 miliona eura. 

"Smatram važnim da vas ažuriram o nedavnim događanjima povezanim za 2006. godinu. Pročitali smo, u posljednjim danima i mjesecima, obrazloženje Vrhovnog suda. Također smo pročitali, i pažljivo razmotrili žalbu od strane Gazzonia (Giuseppe Gazzoni, bivši predsjednik Bologne koji je nedavno podigao tužbu protiv Juventusa, o kojoj smo ranije pisali na našem Portalu, koje možete pročitati putem ovoga linka, prim. prev.). U stalnom smo kontaktu sa Federacijom (FIGC, Fudbalski savez Italije, prim. prev.) i predsjednikom Carlom Tavecchiem povodom stvari koje smo pokrenuli 2011. godine. Moram reći da sam pročitao sa pažnjom izlaganje Medugnoa (advokata koji predstavlja FIGC, koji je mišljenja da bi Juventus trebao platiti odštetu Federaciji, prim. prev.), te sam se jako mučio kako bih uopšte shvatio na što se njegovo izlaganje odnosi." 

"U svijetlu novih događanja mislim da ne mogu pronaći nove zaključke od onih koje sam prethodno iznosio. Imamo sreću kako član 39 (sportskog pravilnika, koji se odnosi na Scudetta, prim. prev.) nema tendenciju zastarijevanja. Tužba protiv Federacije (povodom odštete u iznosu od 444 miliona eura, prim. prev.) još uvijek je na snazi pred TAR (Tribunali amministrativi regionali, Regionalni sud, prim. prev.) u Laziu, kao i odluke o ne dodjeljivanju Scudetta iz 2006. godine pred Apelacionim sudom u Rimu (iz razloga što je Sud za sportsku arbitražu odbio 2012. godine raditi na 'zastarjeloj' odluci o ne dodjeljivanju titule iz 2006. godine. prim. prev.)"

Sastanak dioničara potom je završio, a mediji na Apeninskom poluostrvu su riječi Anree Agnellija, povodom "neprihvatljive 14. pozicije Juventusa," protumačili kao određenu opomenu spram trenera Bianconera Massimiliana Allegrija, što je predsjednika kluba primoralo da ubrzo da novu izjavu. 

"Moja izjava na današnjem izlaganju dioničarima, o tomu kako sam rekao da je 14. pozicija tabele neprihvatljiva, je od strane medija pogrešno shvaćena kao kritika pojedincu," izjavio je 39-godišnjak na sazvanoj konferenciji za medije. "Želim da naglasim da sa moje tačke gledišta, svatko tko radi u Juventusu, od predsjednika kluba do radnika u klupskoj trgovini mora biti svjesan kako je za Juventus 14. pozicija na tabeli neprihvatljiva. Dodajem, svatko tko radi u Juventusu, od predsjednika do prodavača u klupskoj trgovini treba da zna da mora raditi na povratku kompetitivnosti Juventusa. To bi bilo jasno značenje moje današnje izjave kada sam rekao da 'je za Juventus 14. pozicija neprihvatljiva'." 

U nastavku konferencije za medije predsjednik je objavio i nominaciju Pavela Nedveda za novog potpredsjednika kluba. "Veliko je zadovoljstvo imati kraj sebe Pavela Nedveda, novog potpredsjednika kluba. Šta je Pevel predstavljao na terenu nije na meni da govorim, većina vas (medija, prim, prev.) ste dovoljno pisali o njemu tokom njegove karijere. Ono što mogu reći o njemu jeste njegova ogromna zrelost i rast koje je Pavel pokazao kroz proteklih pet godina u svojstvu sportskog direktora Juventusa, to su bile jasna i kontinuirana poboljšanja, koja su ga krasila i u igračkim danima." 

"Današnji Pavel je čovjek, vođa, koji je potpuno svjestan dešavanja u klubu, naravno u određenom pogledu i dešavanjima na sportskim terenima, ipak, sada posjeduje komercijalni senzibilitet koji nije imao ranije, u smislu analiziranja budžeta kluba. Sada Pavel posjeduje sve kvalitete koji mu omogućavaju da predstavlja klub. Razvio je svoja umijeća koji mu pružaju otvoren put u napretku karijere. Pavel je svjestan, da ukoliko poželi, može postati predsjednikom Češkog fudbalskog saveza, primjer kojem treba težiti kroz narednih 10 ili 12 godina. On zna da može nastaviti rasti u Juventusu, ali najvažnije od svega je to da se nastavi razvijati profesionalno i u svakom pogledu."


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.