03/06/2015

Istorijat i evolucija grba Juventusa, drugi dio

u 19:34h / Kategorija:
Historijat i evolucija grba Juventusa, drugi dio
Foto: Ju1897.net

U drugom izdanju koje prati istorijat i evoluciju grba Juventusa Ju1897Portal vam donosi grb koji je predstavljao klub od 1921. godine, potom je na neko vrijeme smijenjen (od 1929.-1931. godine), te korišten tokom 30.tih godina prošlog vijeka.

Novi grb Juventusa prezentiran je javnosti 1921. godine. Vizuelno se promijenio tako da je ostala samo jezgra, dok je uklonjen apstrahirani zlatni cvijet koji je simbolizirao čast. Također je uklonjena vrpca sa latinskim naslovom "Non coronabitur nisi qui legitime certaverit," što je u prijevodu imala za značenje: "Bez zakonite borbe nema pobjede".

Sama jezgra grba nije pretrpjela prevelike promjene u rasporedu polja, osim što su ona sada bila oivičena zlatnim obrubom. Jureći bik koji je predstavljao grad Torino je ostao, ali je kruna koja je do sada podsjećala na Augusta Tourinorum, stari grad koji je bio na mjestu Torina za vrijeme Rimskog carstva, sada ipak malo vizuelno izmijenjena.

Nadalje, ime kluba ostalo je na istom mjestu, umjesto dosadašnje crne boje predstavljeno je u zlatnoj boji, i na prvim verzijama nalazio se na bijeloj podlozi. U kasnim dvadesetim godinama prošlog vijeka, ta bijela pozadina zamijenjena je žarkom plavom koja je predstavljala nebo, simbolično dajući na čast čuvenom avijatičaru i heroju Italije Francescu de Pinedu, rođenom u Napulju, koji je 1925. godine u jednomotorcu preletio 55 hiljada kilometara od Rima do Australije, preko Tokija i natrag do Rima, nakon čega je zaradio nadimak "Gennariello".

Originalnu HD verziju ovog Wallpapera možete skinuti putem ovoga linka (klik), odnosno na stranici predviđenoj multimediji na našem Portalu pod Meni>Wallpapers.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.