02/06/2015

Istorijat i evolucija grba Juventusa, prvi dio

u 18:40h / Kategorija:
Historijat i evolucija grba Juventusa, prvi dio
Foto: Ju1897.net

Ju1897Portal Vam donosi istorijat nastanka i evolucije grba Juventusa. U narednim sedmicama ćemo sa vremena na vrijeme predstavljati grbove koji su krasili boje kluba od njegovog postanka do danas. 

Grbovi su rađeni u modernoj 3D tehnici, vrhunske su kvalitete i kao takvi jedinstveni na internetu, te autorska prava u potpunosti pripadaju našem Portalu. Pored ovih izdanja u mogućnosti smo Vam ponuditi da za svaki naredni skinete i Wallpaper u HD rezoluciji.

U prvom izdanju predstavljamo Vam prvi grb Juventusa koji datira još od 1905. godine bio u službenoj upotrebi do 1920. godine. 

Sama jezgra grba koja nam je poznatija iz dosta narednih izgleda je okrunjena apstrahiranim zlatnim cvijetom, koji pedstavlja čast, iznad koga stoji vrpca sa latinskim naslovom "Non coronabitur nisi qui legitime certaverit," što u prijevodu ima za značenje: "Bez zakonite borbe nema pobjede".

Sama jezgra grba sastoji se od pet okomito posloženih polja, dva bijela, te tri crna. Na gornjem dijelu grba nalazi se ime kluba na bijeloj površini. Crna silueta jurećeg bika je na dnu grba, na bijelom starom francuskom štitu. Jureći bik simbol je grada Torina. Iznad jurećeg bika i štita nalazi se također i crna kruna. Kruna podsjeća na Augusta Tourinorum, stari grad koji je bio na mjestu Torina za vrijeme Rimskog carstva.

Originalnu HD verziju ovog Wallpapera možete skinuti putem ovoga linka (klik), odnosno na stranici predviđenoj multimediji na našem Portalu pod Meni>Wallpapers.


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.