12/10/2014

3° Scudetto / 28. juni 1931.

u 21:28h / Kategorija:
Izvanredni "Quinquennio" (zlatni period Stare dame kada je tokom 30.-tih godina prošlog vijeka prvi puta osvojila pet uzastopnih Scudetta, prim. prev.) period je započeo 28. septembra kada je ekipa Carla Carcana ostvarila osam uzastopnih pobjeda na početku sezone, uključujući i značajne pobjede protiv Pro Patrie (4:1), Milana (0:3), Rome (3:2) i Genoe (0:3).
Juventus koji je imao trio legenda u odbrani (Combi - Rosetta - Caligaris), također je i dobio kvalitetnu napadačku liniju koja se mogla nadmetati sa ambrosiana interom, tadašnjim aktuelnim šampionom Italije.

Juventus je poslije Nove godine ostvario značajne pobjede među kojima se izdvaja ona nad ambrosiana interom (2:3) i iskazao pretenzije prema tituli učvrstivši se na vrhu tabele.

Uprkos izgubljenoj utakmici od Rome (0:5) 15. marta 1931. godine Juventus se stabilizirao i pobijedio kod kuće inter rezultatom 1:0 u pretposljednjem kolu i osigurao Scudetto. Trojica igrača iz Carcanove ekipe su bili među najboljim strijelcima lige: Orsi, Ferrari i Vecchina, koji su postigli čak 52 gola od ukupno 79 postignutih od strane Juventusa.

U sezoni 1930/31. ekipu Juventusa su činili: Ferrari, Combi, Vecchina, Caligaris, Munerati, Barale, Rier, Varglien I, Orsi, Rosetta (C), Cesarini, Varglien II, Bodoira, Ghibaudo, Ferrero, Bigatto, Castellucci, Crotti, Mosca, Vollono, Maglio, Poliano 

Trener: Carlo Carcano


Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Ju1897.net portala. Korištenjem Portala, korisnik prihvata Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici kontinuiranim korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti. Ju1897.net portal zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja, kao i da autore istih sankcioniše zabranom komentarisanja. Za više pojedinosti posjetite naše Uslove korištenja.